Poslednja faza spuštanja „Skjaparelija“ na Mars i dalje enigma

Prema prvim informacijama, „Skjapareli“ bi trebalo da je, posle sedmomesečnog putovanja i prevaljenih pola milijarde kilometara, sleteo na Mars. Ipak, još nije potvrđeno kako je protekla poslednja faza spuštanja modula na površinu Marsa. Za matični brod "Trace Gas Orbiter" zna da je uspešno ušao u orbitu Crvene planete.

Evropsko-ruska misija je izvela spuštanje na Mars, pošto se tokom popodneva mali robotski svemirski modul spustio na površinu Crvene planete. "Trace Gas Orbiter", letelica misije „Egzomars“ (ExoMars) uspešno je privela kraju kritičan manevar ulaska u orbitu Marsa i signali koje je poslala stigli su do stanica na Zemlji.

Nakon ponovnog uspostavljanje veze sa brodom "Trace Gas Orbiter" po njegovom ulasku u orbitu Crvene planete jasno je da je reč o velikom uspehu.

Sa druge strane, sudbina modula „Skjapareli“ i dalje je misterija. Veći deo sletanja modula protekao je u najboljem redu, što je moglo da se prati u direktnom prenosu, međutim, prenos je iznanada prekinut i stručnjaci nisu mogli da utvrde šta se desilo u završnici sletanja modula na Mars.  

Timovi koji prate modul misije „Egzomars“ čekaju naznake napretka na Crvenoj planeti, ali će najveći deo informacija inženjerima biti dostupan tek oko ponoći.

Informacije koje su do sada obrađene ne otkrivaju detalje sletanja „Skjaparelija“, ali prema prvim analizama podataka i rezultata, modul se uspešno spustio. Ipak, do sutra ujutru stručnjaci neće moći da kažu ništa sa sigurnošću.  

Modul „Skjapareli“ se odvojio od matičnog broda "Trace Gas Orbiter" (TGO) u nedelju, nakon čega je nastavio svoj put do površine planete, dok je TGO danas ušao u orbitu Marsa i ostaće u njoj kako bi prikupljao uzorke gasova. Ulazak TGO u orbitu Crvene planete je bio drugi današnji kritičan zadatak misije. 

Posle pređene pola milijarde kilometara, sve oči komande Evropske agencije za istraživanje svemira (ESA) bile su uperene u modul „Skjapareli“, jer bi se, ukoliko je sletanje prošlo dobro, Evropa tako pridružila elitnom klubu (SAD i Rusija (SSSR) za sada) onih koji su se spustili na Mars.

Najbliže spuštanju na Crvenu planetu je od evropskih zemalja došla Velika Britanija misijom „Bigl 2“, koja je dotakla površinu, ali je tada izgubljena svaka komunikacija.

„Skjaparelijeva“ glavna misija jeste da testira tehnologiju za spuštanje, kako bi utabao put za rover sa bušilicom, koji će biti poslat 2020. godine u okviru druge faze „Egzomars" misije.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи