Moskva odbacuje „Majkrosoft“, kreće u digitalnu samostalnost

Veća samostalnost po pitanju snabdevanja tehnološkim proizvodima i uslugama jedan je od ciljeva Moskve. Ako bude potrebno, nateraće domaće firme da to omoguće!

Kako je istakao Artjom Jermolajev, šef Odseka za informacione tehnologije Moskve, ruska prestonica želi po svaku cenu da se reši „Majkrosoftovog“ servera za mejlove (Exchange Server and Outlook) i zameni ga istim proizvodom domaćeg „Rostelekoma PJSC“.

Ta zamena, kada u potpunosti bude obavljena, obuhvatiće oko 600.000 računara i servera.

Na kraju će i svi „Majkrosoftovi“ programi, uključujući i „Vindouz“ i „Ofis“, biti zamenjeni, tvrdi Jermolajev. 

„Softver razvijen u Rusiji nije inferioran u odnosu na strani, a mnogo je jeftiniji, a što je najvažnije, ima odličnu zaštitu podataka“, dodao je Sergej Kaljugin, zvaničnik Odseka.

Ova izjava je u direktnoj korelaciji sa Putinovom izjavom iz 2014. godine. Tada je ruski predsednik rekao da bi ruski softver bio bezbedniji i pouzdaniji od stranog. Bilo je to nakon što su američke firme povukle sve plaćene usluge sa Krima posle ruske aneksije ovog poluostrva.

Jasno je bilo da Putin želi da smanji zavisnost Rusije od stranih tehnoloških kompanija, posebno onih iz Severne Amerike i Evrope, piše sajt The Surge.

Čak je rekao da bi vlada mogla da digne porez stranim kompanijama koje rade u zemlji i da se veća podrška pruži državnim tehnološkim firmama.

Takođe je sastavljena lista domaćih kompanija koje mogu da pruže tehnološke usluge umesto stranih, i prosleđena preduzećima i organizacijama širom Rusije, kao neka vrsta ohrabrenja da se može i bez stranih proizvoda.

„Majkrosoft“ nije prva kompanija koju Rusija želi da „izbaci“. „Ciskov“ i „Oraklov“ softver su isto zamenjeni softverom koje prave ruske firme. I „Gugl“ se suočio sa oštrim kritikama ruske vlade zbog toga što svojim operativnim sistemom Android praktično drži monopol na tržištu.

Trenutno ruska vlada troši oko 295 miliona dolara na strani softver, što je oko 10 odsto u odnosu na kompletno tržište softvera u Ruskoj Federaciji koje vredi oko tri milijarde dolara.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара