Podrška Fondacije "Đoković" budućim zvezdama IT sektora

Dom sindikata nekada su punili naši roditelji, gledajući pevačke zvezde. Posle nekoliko decenija tu salu pune mlade zvezde računarskih tehnologija. Drugi po redu najveći informatički događaj pod nazivom „Znam da možemo“ večeras je bio posvećen ohrabrivanju mladih iz IT sektora kako bi realizovali svoje ideje. Podrška je, na drugačijem terenu od teniskog, došla i od Jelene i Novaka Đokovića.

Kladionice mogu da postanu informatičke radionice. To se desilo u Inđiji, ali i širom Srbije, jer je sve više organizacija poput „Startita“ koje promovišu računarsku industriju i podstiču mlade da počnu da zarađuju u kompjuterskoj industriji. Jedan od njih je i Mladen Jovičić, koji je prevalio veliki put od prodaje voća na pijaci do prodaje softvera Amerikancima – na svetskoj IT pijaci.

„Taj put je bio od dečka iz male sredine koji je, krećući se ka programiranju, učeći sistemski, uspeo da osnuje svoju firmu i dospe do svetskog klijenta“, kaže Mladen.

Samo prošle godine, brojne organizacije kao što je „Startit“ su direktno privukle u Srbiju novi posao vredan 50 miliona evra, a potencijal je neograničen, jer nedostaje 30.000 IT inženjera.

„Konferencija ima za cilj da afirmiše mlade ljude koji žele da svoje uspehe grade iz Srbije, i ti uspesi su pokazatelj da tehnološki razvoj može da bude nosilac celokupnog razvoja Srbije“, ističe Tanja Mladenović iz „Startita“.

Fondacija Jelene i Novaka Đokovića finansira programe obrazovanja mladih kroz partnerstvo sa „Sartitom“.

„Što se tiče konkretnih startapova za mlade, mi smo u dobrim odnosima sa 'Startitom' koji to već radi. On obučava decu, odnosno omogućava im da programiraju, da skrečuju, da prave igrice“, istakla je Jelena Đoković.

Preduzetnici su saopštili da je u Srbiji došlo do nekoliko većih poslovnih preuzimanja i prodaje biznisa koji je počeo od nule strancima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво