Pojavio se „maliciozni“ virus koji zaključava gotovo sve

Opasnost od softvera za ucenjivanje pod imenom „Ransomver“ zasenila je druge oblike onlajn krađa, što pokazuje koliko se brzo „maliciozni“ softver odomaćio u „elektronskom podzemlju“, navodi se u izveštaju Evropske policijske službe.

Ransomver je vrsta malicioznog softvera koji pripada grupi „malver virusa“. On sprečava korisnike da pristupe svom sistemu, sistemskim fajlovima, hard-disku, pa čak i monitoru.

Reč je o virusu koji zaključava gotovo sve. Ključ za dešifrovanje nalazi se kod napadača, koji za njega traži otkup. Kriminalci najčešće traže isplatu otkupa u elektronskoj valuti bitkoin.

Bolnice, vladine agencije, pa čak i policija su česte žrtve hakerskih napada. Virus je sakriven u zaraženim linkovima ili porukama.

Istraživači upozoravaju na novi oblik širenja softvera za ucenjivanje bez ljudske interakcije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво