Istorijska kazna, „Epl“ mora da plati 13 milijardi evra!

Američka kompanija „Epl“ ponovo ispisuje istoriju. Ovoga puta će tehnološki gigant morati da plati Irskoj 13 milijardi evra na ime neplaćenog poreza.

Irska mora od američke kompanije „Epl“ da naplati 13 milijardi evra (14,6 milijardi dolara) na ime neplaćenog poreza, odluka je organa EU, sa komesarkom za konkurenciju Margret Vestager na čelu, prenosi Si-En-En.

„Epl“ je plaćao tek jedan odsto porez na profit koji je ostvarivao poslovanjem svoje podružnice u Irskoj, što je daleko ispod uobičajene poreske stope od 12,5 odsto.

Evropska komisija saopštila je da je Irska omogućila državnu pomoć „Eplu“, tako što je protivzakonito umanjila poreska davanja tehnološkog džina u poslednjih 20 godina.

„Članice EU ne mogu da daju poreske olakšice određenim kompanijama. Takvi potezi su u suprotnosti sa zakonima Unije“, rekla je Vestagerova.

Irski zvaničnici i čelnici „Epla“ rekli su da se ne slažu sa odlukom Evropske komisije i da će se žaliti.

„Odluka Evropske komisije nije o tome koliko 'Epl' plaća poreza, već koja vlada prikuplja novac. Ovo će imati veoma štetan efekat na investicije i stvaranje novih radnih mesta u Evropi“, poručili su iz američke kompanije.

Evropska komisija je početkom 2014. godine počela da ispituje poresku revnosnost mnogih svetskih kompanija koje posluju na Starom kontinentu. Pod trenutnim pravilima poslovanja u EU, članice zajednice ne mogu da daju pomoć koja kompanijama omogućava prednost u odnosu na konkurenciju.

Komisija je, kao i u slučaju „Starbaksa“ u Holandiji, zaključila da je „Epl“ platio manje poreza, pošto su im irske vlasti izašle u susret i omogućile određene poreske olakšice.

Šta bi Irska mogla s Eplovim novcem

Suma od 13 milijardi evra svakako je mnogo novca, ali za zemlju od 4,6 miliona ljudi skoro je pa nepojmljiva.

Mada Irska zapravo ne želi da joj „Epl“ da taj novac, ta ostrvska zemlja bi mogla da, ako ga dobije, da da po 2.825 evra svakom svom stanovniku, uključujući i decu.

Irska vlada bi, s druge strane, mogla lako da se reši budžetskog deficita od pet milijardi evra i da prvi put u poslednjih 10 godina ne bude u crvenom, navodi agencija Asošiejted pres.

Oporavak irske privrede već daje ubrzani rast u prikupljenom porezu, čemu doprinosi i multinacionalni sektor s oko 1.000 kompanija koje imaju sedište u Irskoj.

Prošle godine među budžetskim izdacima, Irska je za zdravstvo dala 13 milijardi evra, koliko bi „Epl“ trebalo da plati Irskoj ne računajući kamate.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво