„Spejseksova“ letelica se vraća na Zemlju

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici jutros su robotskom rukom oslobodili svemirsku letelicu „Dragon“ privatne kompanije „Spejseks“ i ona se vraća na Zemlju, natovarena opremom za naučne eksperimente i druge potrebe.

„Spejseks“ (SpaceX Dragon) planira da kasnije u toku dana spusti letelicu u Tihi okean nedaleko od meksičkog poluostrva u Donjoj Kaliforniji.

„Dragon“ je prošlog meseca isporučio novu rampu za pristajanje. Sa stanice vraća oko tonu i po rezultata eksperimenata pronalazaka i opreme, uključujući i 12 miševa koji su bili u letelici za genetska istraživanja.

„Spejseks“ je jedini prevoznik koji može da vraća stvari sa stanice na Zemlju, zbog čega je od velikog značaja za američku svemirsku agenciju Nasa.

Nasa je prestala da koristi spejs šatlove pre pet godina i za letove do Međunarodne svemirske stanice se oslanja na ruske rakete i privatne kompanije, dok se ona fokusira na istraživanje Marsa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара