Samonavodeći taksiji počeli da voze po Singapuru

Samonavodeća vozila su već neko vreme hit u automobilskoj industriji, s doprinosom i velikih tehnoloških kompanija poput „Gugla“ ili „Ubera“, koji je i sam najavio autonomne taksije u američkom gradu Pitsburg.

Самонаводећи таксији почели да возе по Сингапуру Самонаводећи таксији почели да возе по Сингапуру

U Singapuru je takve taksije bez vozača pokrenula malo poznata američka kompanija „Njutonomy“ i zasad su vožnje besplatne.

Mada taksiji „Njutonomija“ sebe navode, u vozilu će ipak biti vozač koji će nadzirati kako radi nova tehnologija, navodi Bi-Bi-Si.

„Njutonomi“ je nova kompanija sa sedištem u SAD koja razvija softver za samonavodeća vozila. Osnovala su je 2013. godine dva istraživača s prestižnog univerziteta Em-Aj-Ti (MIT), specijalizovana za robotiku.

Ta kompanije je ranije ove godine prva dobila dozvolu singapurskih vlasti da isproba samonavedeće automobile u malom delu grada, a sada počinju testovi s putnicima.

Pošto „Njutonomi“ ne proizvodi sam automobile, koristi manje električne modele „renoa“ i „micubišija“. U probnim vožnjama učestvuje šest automobila opremeljnih kompleksnim sistemom lasera i kamerama, što omogućava vožnju bez vozača.

Zainteresovani u Singapuru ipak neće moći da računaju na „Njutonomijeve“ taksije, pošto je za probe određen mali deo grada površine četiri kvadratna kilometra, daleko od centra.

Da bi se dobila vožnja, putnici prvo treba da se registruju, a tek desetak ljudi učestvuje u programu, mada „Njutonomi“ najavljuje da će za par meseci u njemu biti više hiljada ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи