Napravili robota koji za dva dana sagradi kuću

Novi robot može da izgradi čitavu kuću za dva dana, a ne treba mu ni pauza za ručak.

„Hadrijan iks“ je veliki robot postavljen na kamionu, a može da postavi i do hiljadu cigli na sat koristeći trideset metara dugačku ruku, što znači da sa jedne pozicije može da završi ceo posao.

Ciglama se „hrani“ pokretnom trakom, koja ih donosi do ruke koja ih hvata. Pre toga se premazuju građevinskim lepkom umesto cementom.

Može da se programira da ostavi rupe na određenim delovima, koje će posle biti potrebne za strujne vodove ili vodovodne cevi.

Robot je napravila australijska firma „Fastbriks robotiks“, a njen osnivač Mark Pivac kaže da ljudi već 6.000 godina zidaju kuće, a još od prve industrijske revolucije čovek pokušava da automatizuje taj proces.

Bilo je potrebno oko deset godina za njegov razvoj, kao i oko pet i po miliona evra.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи