Sonda „Rozeta“ prekida vezu sa Fileom

Evropska sonda „Rozeta“ prekida komunikaciju sa malim robotom Fileom koji se nalazi na površini komete Čurjumov-Gerasimenko, da bi štedela snagu i da bi mogla da obavi preostale zadatke u naredna dva meseca pre nego što joj se završi misija, posle 12 godina boravka u svemiru.

Andreas Šitc portparol nemačke svemirske agencije, rekao je za Frans pres da je komunikacija sa robotom Fileom prekinuta i dodao da je to kraj jedne fascinantne i uspešne misije.

Na Tviter nalogu robota koji vodi Evropska svemirska agencija (ESA) piše: „Vreme je da se pozdravim“.

Evropska agencija lansirala je misiju „Rozeta“ 2. marta 2004. godine, a od 2014. godine ona se nalazi oko orbite komete Čurjumov-Gerasimenko.

Naučnici se nadaju da će misija pomoći da saznaju više o nastanku solarnog sistema i evoluciji nebeskih tela.

„Rozeta“ koja prati kometu od avgusta 2014. sve više se udaljava od Sunca i trenutno se nalazi 520 miliona kilometara od njega.

Njeni veliki solarni panoi koji joj daju energiju, dobijaju sve manje svetlosti, napisala je Evropska svemirska agencija na svom blogu dodajući da je potrebno štedeti snagu da bi „Rozeta“ mogla da nastavi da aktivira svoje naučne instrumente do kraja avanture koji je predviđen za 30. septembar 2016. godine.

Posle deset godina putovanja na „Rozeti“, File je 12. novembra 2014. u istorijskom poduhvatu sleteo na kometu Čurjumov-Gerasimenko.

Posle nekoliko odskakanja robot veličine veš mašine se stabilizovao. Opremljen sa deset instrumenata robot je radio 60 sati pre nego što je ušao u hibernaciju zbog nedostatka energije.

Probudio se u junu 2015. ali nije više davao znake života od 9. jula 2015. godine.

U februaru ove godine timovi koji su zaduženi za praćenje robota rešili su da mu više ne šalju komande, ali su nastavili da ga osluškuju iz predostrožnosti.

Odluku da se prekine sa ovim osluškivanjem doneo je Patrik Martin, odgovoran za misiju „Rozeta“ u Evropskoj svemirskoj agenciji.

Dani „Rozete“ su takođe odbrojani. Sonda koja se nalazi oko 20 kilometara od površine komete Čurjumov će se 30. septembra polako spustiti na kometu. Čim je dodirne komunikacija će prestati, kao i operacije koje „Rozeta“ sprovodi i to će biti kraj.

U poslednjim trenucima „Rozeta“ neće dangubiti, već će i tokom spuštanja na kometu praviti snimke visoke rezolucije i naučna merenja.

„Svi uključeni u ovu misiju će biti jako tužni ali takođe i jako ponosni onim što je postignuto“ rekao je Mark Makogrin naučnik ESA.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво