Srpski naučnici u timu solarnog aviona koji je obišao svet

Solarni avion koji je obleteo svet dokaz je da avioni mogu da lete samo na sunčanu energiju bez bilo kakvog fluidnog goriva. U ovom poduhvatu 21. veka, u kome je učestvovalo više od 30 mladih inženjera okupljenih oko švajcarske firme ABB, bila su i naša dva predstavnika čiji je rad urodio plodom. Stevan Marinković i Tamara Turšijan napravili su izuzetne, vredene i efikasne softvere uz pomoć kojih je avion poslat na put oko sveta.

Avion „Solarni impuls 2“ konstruisan je tako da preko solarnih panela na krilima prikuplja sunčevu svetlost i da je šalje u baterije koje pokreću električne motore.

Naši mladi naučnici su posle završetka studija u Srbiji otišli na doktorska usavršavanja u Irsku i Švajcarsku, gde su se priključili timu koji je postigao ono što su svi tvrdili da je nemoguće.

Tamara Turšijan je u okviru projekta putovala po čitavom svetu i kontrolisala mesta na kojima su instalirani ABB kampovi.

„Moj posao je da putujem na različita mesta i radim preventivno održavanje i softversko ažuriranje. Moj život je u vazduhu", kaže Tamara i dodaje da je radila na podržavanju kontrolnog sistema pokretnog hangara „na naduvavanje“, kako bi avion mogao da se prizemlji u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Zbog nedostatka vremena, Tamara je često morala da improvizuje i koristi materijale koji su joj bili pri ruci i tako se suočavala sa izazovima. Posle skoro tri godine rada Tamara je zadovoljna postignutim uspehom.

„Ako postoji avion koji nosi poruku da svi treba da se posvetimo pojednostavljivanju energije čineći njenu potrošnju razumnijom, štedljivijom i efikasnijom, ja bih mu pomogla da leti, kako god mogu. Moj uspeh je uspeh nauke, a i dokaz da se upornost i rad uvek isplate“, poručila jemlada naučnica.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво