Gigantski teleskop „kreće“ u potragu za vanzemaljskim životom

U Kini je završena izgradnja najvećeg radio-teleskopa na svetu kojim će istraživati svemir u potrazi za životom van Zemlje, javili su državni mediji.

Teleskop "FAST", prečnika 500 metara i veličine 30 fudbalskih terena, izgrađen je na planini u siromašnoj jugozapadnoj kineskoj provinciji, Guejdžou.

Naučnici će početi da otklanjaju eventualne greške na teleskopu, ističe Ženg Ksiaonian, zamenik šefa Nacionalne astronomske opservatorije u sklopu kineske Akademije nauka, koja je izgradila teleskop.

„Ovaj projekat ima potencijal da traga za nesvakidašnjim objektima zarad boljeg razumevanja porekla univerzuma i jačanja globalne potrage za vanzemaljskim životom“, navodi Ženg.

Izgradnja najvećeg radio-teleskopa na svetu koštala je Kinu 180 miliona dolara.

Teleskop, koji se gradio pet godina, trebalo bi da počne sa radom u septembru, a kako prenosi Rojters, unapređenje kineskog svemirskog programa je prioritet za Peking.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво