Prvi smrtni slučaj u „Teslinom“ automobilu s autopilotom

Amerikanac Džošua Braun izgubio je život posle saobraćajne nesreće sa „Teslinim“ automobilom, koji je bio opremljen autopilotom. Reč je o prvom smrtnom slučaju u SAD povezanom sa samovozećim automobilom.

Američke vlasti otvorile su istragu, saopštio je proizvođač automobila „Tesla“, a američka Uprava za bezbednost na putevima javila je da je vozač poginuo u nesreći i navela da ispituje konstrukciju i performanse autopilot sistema.

Četrdesetogodšnji Džošua Braun poginuo je na Floridi, kada kamere na njegovom automobilu nisu primetile razliku između bele strane kamiona s prikolicom koji je skretao i jarkog neba, zbog čega se nisu automatski aktivirale kočnice. Vozač je preminuo u bolnici od posledica povreda.

Samo mesec dana ranije, Braun je pričao da je sistem autopilota njegovog vozila sprečio sudar na autoputu. Nastradali vozač je svom automobilu marke „Tesla“, „model S“ tepao „Tesi“ i hvalio je sigurnosne prednosti savremenog autopilot sistema.

„Ono što znamo je da je vozilo bilo na dvosmernom autoputu sa uključenim autopilotom kada se jedan šleper preprečio 'modelu S'. Ni autopilot ni vozač nisu primetili taj manevar i kočnice nisu bile aktivirane“, saopštila je kompanija.

Ovo je prva nesreća sa smrtnim ishodom za oko 200 miliona kilometara pređenih vozilima opremljenim autopilotom, navela je firma „Tesla“.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара