Tuži „Epl“ uz tvrdnju da je izumeo „ajfon“ pre 24 godine

Prva generacija „ajfona“, jednog od najpopularnijih telefona na svetu, najavljena je 2007. godine, ali Tomas Ros sa Floride tvrdi da je isti dizajn izumeo 15 godina ranije.

Ros je odlučio da tuži kompaniju „Epl“ za krađu njegovog izuma – uz tvrdnju da je između 23. maja 1992. i 10. septembra 1992. godine dizajnirao tri crteža tog tehničkog uređaja.

Među njima su ravne pravougaone ploče sa zaobljenim uglovima koje imaju sličan dizajn i funkciju koji nikada nisu postojali pre 1992. godine.

Ros je pokušao da zaštiti patent u novembru 1992. godine, ali je odbijen 1995. godine jer nije platio tražene takse. Sada traži 10 milijardi dolara i 1,5 odsto od „Eplove“ prodaje uređaja.

Njegov uređaj dopuštao je korisnicama da čitaju priče, novele, novinske članke, da gledaju fotografije, video-prezentacije i filmove na ravnom ekranu koji funkcioniše na dodir. Uređaj je mogao da se spoji sa telefonom i modemom, pa su podaci mogli da se ubacuju i eksportuju.

„Ajfon“ je realizovan tek 2007. godine, ali je razvoj Epl Njutna, prvog ličnog digitalnog asistenta, počeo 1987. godine i u prodaji je bio 1993. godine. Ta informacija dovodi u pitanje Rosove tvrdnje.

„Eplov“ portparol odbio je da komentiriše slučaj.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се