Čovek na Marsu tek za 15 godina

Evropska agencija za istraživanje svemira ističe da će čovek kročiti na Mars za najmanje 15 godina, dok se ne stvore određeni tehnološki uslovi, negirajući mišljenje da bi se to moglo desiti i ranije.

Generalni direktor Evropske agencije za istraživanje svemira (ESA) Jan Vorner tvrdi da trenutno ni tehnološka ni finansijska situacija ne dozvoljavaju letove za Mars.

Vorner otkriva da bi naseljavanje Meseca za stalno, gde bi se koristili tri-de štampači za pretvaranje kamena sa Meseca u osnovne stvari neophodne za dvogodišnji put na Mars, predstavljalo veliki korak ka Crvenoj planeti.

Nasa se nada da će svoje astronaute poslati na Mars sredinom tridesetih godina 21. veka, dok biznismen Ilon Mask, direktor proizvođača električnih automobila „Tesla motors“, ističe planove te kompanije da pošalje bespilotnu letelicu na Mars već 2018. godine i da na Crvenoj planeti imaju ljude do 2030. godine.

Ipak, Esa tvrdi da je neophodno više vremena.

Svemirski brod poslat na Mars zahtevao bi rakete i gorivo koji bi bili dovoljno moćni da se brod odigne od površine za povratak, a da bi ljudima bila potrebna zaštita od neviđenih fizičkih i mentalnih izazova, kao i zračenja, prenosi Rojters.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво