Srpska video-igra inspirisana Šekspirovim delom

U Srbiji će se praviti video-igra inspirisana Šekspirovim delom „San letnje noći“ kao rezultat konkursa „Britanskog saveta“ pod nazivom "Share Shakespeare".

„Britanski savet“ (British Council) je saopštio da je pobednik konkursa "Share Shakespeare" Bojan Trobok iz novosadskog start-apa za razvoj kompjuterskih igara "Agoul" sa kreativnim konceptom video-igre A Midsummer Night’s Dream - Replayed.

Pobednički projekat, koji će biti realizovan tokom narednih nekoliko meseci a potom predstavljen širokoj publici, postaće deo globalnog programa obeležavanja 400. godišnjice smrti jednog od najvećih pisaca svetske književnosti pod nazivom Šekspir živi (Shakespeare Lives).

Interaktivna igra će se obratiti mlađoj publici, pričom inspirisanom jednom od najpoznatijih Šekspirovih komedija San letnje noći.

Dobitnik nagrade konkursa, Bojan Trobok, istakao je da je njegov tim veoma ponosan i počastvovan što im je pružena šansa da rade na igri po delu tako značajne istorijske ličnosti.

„Kako smo entuzijasti za Šekspira, smetala nam je činjenica da bukvalno ne postoji nijedna igra na tržištu koja je bazirana na nekom Šekspirovom delu. Imajući u vidu da su video-igre danas veoma rasprostranjeni medij, mislili smo da je ovo savršen način da se lik i delo Šekspira učine besmrtnim iz neke druge i novije perspektive“, otkrio je Trobok.

Kroz otvoreni međunarodni konkurs "Share Shakespeare", „Britanski savet“ pozvao je sve zainteresovane da pošalju predloge za projekat koji predstavlja Šekspirovo delo na nov i kreativan način.

Među prijavljena 44 rešenja bilo je predloga velikih nacionalnih institucija kulture, ali i srednjoškolaca koji su izneli svoje viđenje Šekspira u 21. veku.

Prijavili su se autori iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Ukrajine i Velike Britanije.

Ambasador Kif izjavio je da su ga oduševili kvalitet i raznolikost predloga koje su dobili i koji su pokazali koliko Šekspir prožima lokalnu popularnu kulturu.

„U predloženim projektima smo uvideli pravi osećaj za inovaciju kombinovan sa bogatim znanjem o Šekspiru u modernom svetu. Odluka nije bila laka, ali odlučili smo se da nagradimo projekat koji je na najbolji način povezao sve ove elemente. Jedva čekam da isprobam A Midsummer Night’s Dream - Replayed“, dodao je Kif.

Konkurs "Share Shakespeare" „Britanskog saveta“ je realizovan u partnerstvu sa Ambasadom Velike Britanije u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво