Samo kaciga novog borbenog aviona SAD košta 400.000 dolara!

Najnoviji američki borbeni avion „F-35“ našao se u središtu kontroverzi zbog cene i dizajna, pa je tako predmet polemika čak i kaciga pilota. Prema navodima medija, kaciga košta 400.000 dolara.

Само кацига новог борбеног авиона САД кошта 400.000 долара! Само кацига новог борбеног авиона САД кошта 400.000 долара!

Najsavremeniji „Lokid Martin F-35“ (na fotografiji iznad, izvor: paper4pc.com) košta oko 100 miliona dolara po letelici, što ne uključuje cenu motora. Troškovi dizajna, stavljanja u pogon i proizvodnje do sada se procenjuju na oko 350 milijardi dolara i više.

Još kontroverznija je, međutim, kaciga od 400.000 dolara, koja je integralni deo oružanog sistema aviona.

Major Vil Andreota, veteran američkih vazdušnih snaga i komandant pilotskog tima za avione „F-35“, brani taj program i objašnjava da kaciga ima sve informacije o aktiviranju oružanog sistema, i to kad se gleda pravo i u stranu.

„Dostupni su mi svi podaci iz letelice, zbog čega je ovo više od kacige. Na gornjem delu se nalazi centralni kompjuter, koji obrađuje informacije i odlučuje o tome šta će mi prikazati. Ovo je takozvani vizir, koji funkcioniše kao ekran, gde se prikazuju svi podaci“, objašnjava Andreota, a prenosi Glas Amerike.

Na kacigi se nalaze skupe kamere, koje omogućavaju pilotu ga gleda izvan i unutar kokpita. Takođe ima kamere sa infracrvenim zracima.

Den Grejzer iz Projekta za nadzor vlade kaže da kaciga ukazuje na veći problem - a to je stavljanje previše stvari u jedan paket.

„Da bi se objedinila sva ta tehnologija, gomilaju se troškovi i složene komponente, koje kasnije treba održavati, zato što je reč o još jednoj stvari u ovoj letelici koja može da se pokvari u budućnosti“, navodi Grejzer.

Kamere za kacigu su neophodne zato što pilot u avionu „F-35“ sedi mnogo niže nego u ostalim borbenim letelicama.

Grejzer, međutim, smatra da je u pitanju greška u dizajnu.

„Za poreske obveznike to znači da ne plaćamo samo za dizajn kokpita sa pilotom u avionu, već i izdvajamo dodatnih pola miliona dolara za složeni dizajn kacige da bi se prevazišlo nešto što su mogli da reše jednostavnim inženjerskim potezom“, ocenio je Grejzer.

„F-35“ je dizajniran da traje oko 50 godina. Za američke vazdušne snage, mornaricu i marince planira se da bude proizvedeno oko 2.500 letelica, uz nekoliko stotina za saveznike koji učestvuju u tom programu, a čiji se piloti trenutno obučavaju u Arizoni.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво