Nemačko lasersko rešenje za obaranje dronova i projektila

Nemačka kompanija "MBDA Deutschland" predstavila je u Berlinu svoj novi laserski sistem predviđen za obranu od dronova i drugih letelica bez posade.

Reč je o oružju koje ima mogućnost okretanja za 360 stepeni i koje može biti instalirano na različite platforme na zemlji ili moru – iako bi osnovna funkcija trebala da bude odbrana od dronova, nije isključena upotreba i protiv različitih projektila.

Direktor navedene kompanije za sisteme budućnosti doktor Markus Martinšteter za časopis Džejns je otkrio da je sistem u razvoju od 2007. godine.

„Ideja da se laseri koriste u vojne svrhe prilično je stara, ali se uglavnom kretala oko hemijskih lasera koji su preveliki i neefikasni. Oko 2007. godine smo shvatili da novi laseri daju interesantne nivoe snage između dva i pet kilovata koju možemo koristiti“, istakao je Martinšteter.

Osim snage podjednako je važna i postojanost laserskih zraka koji će u završnici presuditi može li laser postati učinkovito oružje.

Taj novi sistem koristi optiku ogledala kako bi skupio veće nivoe snage i usmerio laser u vazduhu koji će poremetiti elektro-optički sistem drona ili ga uništiti na mestu.

Novi sistem bi metu trebalo da locira, identifikuje, da prati i na kraju uništi. Domet sistema bio bi između tri i pet kilometara.

Za razliku od prikazanog modela, kompanija u svom sedištu na jugu Nemačke trenutno testira prototip jačine 40 kilovata.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво