Roboti će vršiti automatizovane hirurške zahvate?

Naučno istraživanje sprovedeno u Americi navodi da bi roboti, koji bi potpuno nezavisno vršili operacije na ljudima, mogli da poboljšaju krajnji ishod samih hirurških zahvata.

U eksperimentima vršenim na svinjama, hirurški šavovi robota bili su u istoj meri dobri, ako ne i bolji, od hirurških šavova, prenosi Rojters.

Prema autoru te studije, dr Peteru Kimu sa Instituta za pedijatrijske hirurške inovacije „Šeik Zajed“ u Vašingtonu, na potpuno isti način bi se zahvati mogli primenjivati i na ljudima.

„Robotske operacije sve više postaju uobičajena stvar u SAD, ali naše robote i dalje moraju da navode hirurzi. Automatizovani roboti bi, s druge strane, bili više dosledni“, rekao je Kim Rojtersu.

„Bez obrzira na to koliko su mirne hirurške ruke, uvek postoji blago podrhtavanje“, dodao je Kim.

Kako bi proverili da li su roboti u stanju da sami uspešno završe hirurške zadatke, istraživači su kreirali robota Smart Tissue Autonomous Robot (STAR), koji se sastoji od robotske ruke i medicinske opreme.

Robot se, tokom zahvata, služio kompjuterskim programom da bi utvrdio gde i kako da postavi šav. Najpre su istraživači testirali sposobnost robota da spoji dva dela svinjskog tkiva, a autonomni robot je u najvećem broju slučajeva nadmašio ljudskog hirurga.

Ishodi operacija su, zapravo, u skladu sa rezultatima vrsnog hirurga – međutim, autonomna robotska hirurgija još uvek ima dug put pred sobom pre nego što bude spremna za širu primenu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара