„Epl“ izgubio spor u Kini, nema eksluzivno pravo na ime „ajfon“

Tehnološka kompanija „Epl“ izgubila je spor u Kini sa kompanijom koja koristi ime „ajfon“ na svojim novčanicima, torbama i futrolama za mobilne telefone.

„Епл“ изгубио спор у Кини, нема екслузивно право на име „ајфон“ „Епл“ изгубио спор у Кини, нема екслузивно право на име „ајфон“

Sud u Pekingu naveo je da „Epl“ nije dokazao da je „ajfon“ bila „čuvena marka“ u Kini 2007. godine, pre nego što je lokalna kompanija zatražila registraciju imena.

Presuda dozvoljava kompaniji „Sintong tijandi“ da i dalje koristi marku „ajfon“, preneo je list Ligal dejli, koji objavljuje pravna komisija vladajuće komunističke partije. Kompanija je marku registrovala da bi je koristila na torbama, futrolama za mobilne telefone i drugim kožnim proizvodima.

„Epl“ je saopštio da će zatražiti novo suđenje, kao i da je pobedio u drugim tužbama protiv „Sington tijandija“.

„Vredno radimo da napravimo najbolje proizvode na svetu i želimo da budemo sigurni da iskustvo naših korisnika nije kompromitovano kompanijama koje pokušavaju da izvuku dobit korišćenjem naše marke“, navodi se u saopštenju „Epla“.

Kina je drugo najveće tržište „Epla“, posle SAD, bez obzira što je prodaja u prvom kvartalu u širem regionu Kine opala za 26 odsto u odnosu na prošlu godinu. U Kini su suspendovani i servisi Ajtjuns i Ajbuk, ali je kompanija nedavno objavila da se nada da će uskoro ponovo početi da rade.

„Epl“ je zatražio registraciju imena „ajfon“ za kompjuterska i softverska dobra 2002. godine.

„Sintong tijandi“ je zatražio registraciju imena za korišćenje na novčanicima i kožnim proizvodima 2007. godine, dve godine pre nego što je „Eplov“ telefon počeo da se prodaje u Kini, a „Epl“ je kinesku kompaniju tužio 2012. godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи