Odloženo prvo lansiranje sa „Vostočnog“

Lansiranje prve rakete s novog ruskog kosmodroma „Vostočni“ odloženo je zbog kvara koji će verovatno biti otklonjen u roku od 24 časa, javljaju ruski mediji.

Raketa „sojuz“ trebalo je da bude lansirana jutros u 5.01 po moskovskom vremenu i da postavi tri satelita u orbitu.

Direktor ruske svemirske agencije „Roskosmos“, Igor Komarov, novinarima je rekao da je lansiranje odloženo zbog greške u automatskom kontrolnom sistemu i da bi problem mogao da bude rešen za dan.

„Automatsko zaustavljanje lansiranja desilo se zbog grešaka u radu automatskog kontrolnog sistema“, rekao je Komarov.

Odlaganje nije povezano s infrastrukturom kosmodroma, niti je izazvano ljudskom greškom, saopštio je „Roskosmos“.

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, došao je na kosmodrom u Amurskoj oblasti na krajnjem istoku Rusije da bi prisustvovao prvom lansiranju. Posle odlaganja, odlučio je da tu ostane, dok se ne utvrdi da li će raketa biti lansirana u četvrtak, rekao je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

Rusija je izgradnju novog kosmodroma počela 2012. godine. Planirano je da to bude prvi nacionalni kosmodrom za civilnu upotrebu, koji bi takođe smanjio zavisnost ruske svemirske industrije od kosmodroma „Bajkonur“ u Kazahstanu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи