Читај ми!

Trinaesti rođendan „Vikipedije“ na srpskom

Pre tačno 13 godina nastala je „Vikipedija“ na srpskom jeziku, a jubilej će biti obeležen okupljanjem urednika u kancelariji u Beogradu.

Тринаести рођендан „Википедије“  на српском Тринаести рођендан „Википедије“ на српском

Srpska verzija otvorene enciklopedije pokrenuta je 2003. godine, nakon razdvajanja „Vikipedije“ na srpskohrvatskom jeziku na srpsku i hrvatsku, zahvaljujući entuzijazmu nekoliko dobrovoljaca „Vikimedije Srbije“.

U prvoj godini imala je 150 članaka, a samo tri godine kasnije dostignuto je 100.000 članaka.

Danas „Vikipedija“ na srpskom jeziku ima više od 330.000 članaka, više od 175.000 registrovanih korisnika i 914 aktivnih urednika.

„‘Vikipedija' je postala sinonim za enciklopediju, što nismo ni pretpostavili da će se desiti kada smo počeli da je stvaramo pre 13 godina“, rekao je predsednik „Vikimedije Srbije“ Filip Maljković, dodajući da je ono što je istrajalo ideja slobodnog znanja, koje treba da bude dostupno svima.

Maljković veruje da će uvođenje vizuelnog uređivača privući nove urednike i olakšati njihov doprinos „Vikipediji“ na srpskom jeziku.

„Vikimedija Srbije“ je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju.

Svoje aktivnosti usmerava na pružanje podrške razvoju „Vikipedije“ kroz brojne programe i projekte, poput obrazovnog programa koji uključuje pisanje seminarskih radova na „Vikipediji“, radionica uređivanja, uređivačkih maratona, godišnjih i mikro-grantova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи