Aplikacije na srpskom velika pomoć mališanima sa autizmom

Aj-ti tehnologije mogu da pomognu deci s autizmom u komunikaciji, razvoju motoričkih sposobnosti i inkluziji. Specijalizovani softveri, prilagođeni srpskom jeziku, do sada nisu postojali u Srbiji. Od danas, jedna takva aplikacija dostupna je svoj deci i može besplatno da se preuzme na internetu.

Pritiskom na željenu sliku, koju prati audio-zapis, dete može da gradi recenicu i da roditeljima ili terapeutima saopšti šta želi. Takođe, igrajući igricu, kroz koju ga vodi junak, majmunče, dete razvija motoričke sposobnosti, orijentiše se u prostoru i rešava jednostavne logičke ili matematičke zadatke.

Docent dr Nataša Dragašević Mišković ističe da će mnogi reći da deci treba kontakt sa drugom osobom, a ne sa računarom.

„To je tačno, ali ovde se ne radi o tome da vi napravite nešto čime će dete ceo dan da se bavi. Komunikator, prvi deo ovog projekta je zapravo sredstvo koje dete koristi da bi prevazišlo svoj problem sa komunikacijom, da bi se sprečili problemi koji su u najvećoj meri posledica problema sa komunikacijom“, objasnila je dr Dragašević Mišković.

Ono što nedostaje u radu s decom s autizmom jesu savremene inovacione tehnologije koje bi stručnjacima, terapeutima i roditeljima pomogle da se očuvaju i unaprede dečje sposobnosti.

„Mi smo se do sada dovijali na razne načine i koristili nekakve komunikatore, američke koji se koriste za njihovo tržište, ali oni su, nažalost, bili na engleskom jeziku, tako da su nam bili pomoć u jednom segmentu, ali sa druge strane, jezička barijera je dovodila do toga da se deca vrlo često zbune“, kaže Danijela Đukić, defektolog Škole „Antun Skala“ iz Beograda.

Mirela Stijović, defektolog Škole „Sava Jovanović Sirogojno“ iz Beograda navodi da su ovakve aplikacije velika prednost.

„Mogućnost primene ovakvih programa i aplikacija može da doprinese da se deci više pomogne. Ono što bi mnogo značilo bi, takođe, bila podrška u boljoj opremljenosti samih prostornih kapaciteta“, istakla je Mirela Stijović.

Ovaj projekat razvili su strucnjaci ETF-a u Beogradu, uz sugestije i preporuke stručnjaka koji brinu o deci s autizmom. Deset škola i vrtić, koji rade s tom decom, dobilo je tablet računare sa instaliranom aplikacijom.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 08. jul 2015, 20:19)
Sanja [neregistrovani]

defektolog

Drage kolege, moram vas ispraviti, app na srpskom jeziku ima. Ima defektologa koji su napravili kontakte sa it sektorom i rade u izradi app, ali nazalost defektolozi nemaju adekvatnu i uspesnu saradnju i povezanost

(ponedeljak, 06. jul 2015, 11:07)
anonymous [neregistrovani]

NAZIV

Ime aplikacije je ICT-AAC Komunikator 2
Pozdrav! :)

(nedelja, 05. jul 2015, 00:19)
anonymous [neregistrovani]

naziv aplikacije?

Lepa vest za nas, roditelje ove dece. Dajte samo kompletnu informaciju, npr. ime aplikacije kako bi smo je mogli pronaci.

Hvala
Ivan