Читај ми!

Kinezi spajaju svet brzom železnicom

Brzim prugama za nekoliko dana oko sveta! Kinezi nameravaju da izgrade brzu železnicu od Njujorka do Pekinga u dužini od 13.000 kilometara. To je samo jedna od planiranih železničkih „superruta“.

Putovanje sa jednog kraja sveta na drugi trajalo bi dva dana, a voz bi se kretao brzinom od 350 kilometara na čas. Reč je o pruzi koja bi išla iz Kine kroz Rusiju, preko Beringovog moreuza do SAD, prenosi Tanjug.

Nova železnička ruta bi uključivala izgradnju najdužeg podvodnog tunela kojim bi se spojile obale Rusije i Aljaske.

Tunel dužine 200 kilometara bio bi četiri puta duži od tunela ispod Lamanša. Ta linija bi, prema planovima, počinjala na severu Kine i protezala se kroz Sibir, Beringov prolaz, Aljasku i preko Kanade do granice SAD.

„Već raspravljamo o tome, a i Rusija već godinama razmišlja o izgradnji ove železnice“, izjavio je kineski stručnjak za železnicu Vang Meng-Šu.

China Daily piše da Kina već poseduje tehnologiju za izgradnju takve železnice, koja će biti upotrebljena za spajanje Kine i Tajvana podvodnom železnicom, kroz tunel dužine 150 kilometara.

Što se tiče drugih planova, Kinezi žele da naprave železničku prugu kojom bi se preko Moskve, Berlina i Pariza spojili s Londonom.

To nije jedina ruta koja bi Kinu povezala s Evropom, s obzirom da bi druga išla „Putem svile“, prolazeći kroz Iran i Tursku do Nemačke. O izgradnji te dve železničke linije se već vode pregovori.

U toku je izgradnja pruge koja će spojiti Kinu sa Singapurom, preko Vijetnama, Kambodže, Tajlanda i Malezije, a predlog za gradnju železničke pruge iz Kine u Afriku je trenutno povučen.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи