Читај ми!

Propali mostovi – gradovi budućnosti?!

Umesto da čekaju završetak radova započetih pre više od pola veka, mostovi i vijadukti auto-puta A3 na jugu Italije mogli bi da postanu gradovi budućnosti! Energetski nezavisne jedinice sa pešačkom zonom na vrhu i pogledom na prirodu Kalabrije čekaju bolje dane ili investitore.

Izgradnja auto-puta A3 u Italiji počela je sredinom šezdesetih godina. Danas je dug bezmalo 500 kilomatara i nekako spaja Salerno i jug Kalabrije.

Međutim, uprkos radovima koji traju pola, put je, nažalost, i dalje nedovršen. Takva situacija je najviše rezultat korupcije i nemara vlasti, koji razaraju čitav region.

Vlasti Kalabrije zatražile su pre četiri godine predloge za rešavanje problema sa auto-putem u izgradnji.

Dizajn koji je prihvaćen nosi naziv „Vertikalna sela“. Reč je o projektu koji transformiše brojne mostove i vijadukte u gradove koji su energetski nezavisni zahvaljujući solarnoj energiji, piše portal theverge.com.

Gornja površina, kuda bi trebalo da prolaze automobili, biće preuređena u pešačku zonu, a vozila će prolaziti samo uzanom trakom.

Ispod, u potpornim delovima mosta, nalaziće se stanovi, zatim prodavnice, kao i centri za opuštanje i sportske aktivnosti.

Konceptom je predviđen komforan život u „obrnutim zgradama“ sa lepim pogledom na prirodu Kalabrije.

Jedina prepreka na putu ka ovim gradovima budućnosti je trenutna ekonomska nemoć juga Italije.

Dok se to ne bude promenilo, teško da će početi realizacija tog ambicioznog projekta. Mada, uz dovoljno bogate investitore ništa nije nemoguće. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво