Читај ми!

Finska „Nokija“ otišla u istoriju!

„Nokija“, jedan od brendova koji je bio sinonim za kvalitetne mobilne telefone, od danas je i zvanično vlasništvo „Majkrosofta“. Američka firma je „Nokiju“ kupila pre nešto više od pola godine za sedam i po milijardi dolara. Kompanija je promenila ime i sada se zove „Majkrosoft mobajl, pametni telefoni“.

Nekada neprikosnoveni lider na tržištu mobilnih telefona menja ruho i ulazi u bitku sa najmoćnijim svetskim brendovima.

Posle višegodišnjih finansijskih problema i gubitka trke sa „Samsungom“ i „Eplom“, vlasnici „Nokije“ odlučili su da prodaju kompaniju, svoje poslovanje u sektoru „pametnih“ telefona i patente američkom „Majkrosoftu“.

Kako bi se poboljšala finansijska pozicija kompanije, broj zaposlenih je smanjen za više od 20.000, ali ni to nije zaustavilo pad profita. Sa novim vlasnicima očekuju se bolji rezultati, mada još nije izvesno kako će kupci reagovati na novi naziv mobilnih uređaja.

„Neki kupci kažu da 'Nokija' više nije finski telefon i da nemaju poverenja u novog proizvođača. Ja im onda objašnjavam da je 'Nokija' i dalje 'Nokija', ali sa novim programom“, objašnjava Danijel Kanga, prodavac mobilnih uređaja.

„Nokija“ je 2011. godine počela uspešno partnerstvo sa „Majkrosoftom“ kada se odlučila za „Vindous fon“, kao svoju mobilnu platformu.

Sedište kompanije ostaje u Finskoj, a iz ugovora o kupovini izuzete su „Nokijine“ fabrike u Indiji i Južnoj Koreji.

Najveći svetski proizvođač softvera – „Majkrosoft“ – i sam vodi borbu kako bi ostao relevantan na tržištu, jer se potrošači sve više okreću mobilnim uređajima „Epla“ i drugih proizvođača. 

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи