Kvar računara odlaže slanje zaliha na MSS?

Šestočlana posada Međunarodne svemirske stanice najverovatnije će sama morati da reši problem sa pokvarenim računarom koji se nalazi izvan stanice, što će možda odložiti slanje zaliha koje već kasni.

Zbog problema sa računarom na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) astronauti će možda morati da izađu u svemir, što bi moglo da odloži i planirano lansiranje raketa „Falkon 9“ sa kapsulom Američke svemirske agencije (Nasa) sa zalihama.

Nasa je sinoć saopštila da računar koji se nalazi izvan stanice ne odgovara na komande, ali su podvukli da centralni kompjuter i dalje radi i da šestočlana ekipa u MSS nije u opasnosti.

Međutim, kako se navodi, kompjuter za podršku (bekap) kontroliše neke funkcije koje će biti neophodne prilikom slanja zaliha na MSS, planiranog za ponedeljak.

Misija „Spejs Iks“ (SpaceX) već kasni oko mesec dana zbog problema na Zemlji u vezi sa lansiranjem.

Sada se utvrđuje da li problem sa kompjuterom na MSS može da se otkloni ili će biti potrebno da mašina bude zamenjena. Ukoliko računar bude morao da se menja, astronauti će to obaviti sami, izlaskom u svemir.

Astronauti uz pomoć robotičke ruke kapsulu sa zalihama sa Zemlje treba da pripoje MSS-u.

Na MSS trenutno borave dva Amerikanca, jedan Japanac i troje Rusa.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи