Читај ми!

Američka flota će ići na morsku vodu!

Za najviše 10 godina, američka mornarica će koristiti morsku vodu kao gorivo za svoje brodove i tako drastično smanjiti troškove Pentagona, a povećati svoju nezavisnost i spremnost.

Istraživači koji rade za Mornaricu SAD tvrde da su samo deceniju daleko od „recepta“ za pravljenje visokokvalitetnog goriva za američku flotu od najobičnije morske vode, piše Raša tudej (Russia Today)!

Odeljenje za materijale i tehnologiju Vojnopomorske laboratorije SAD već je demonstriralo da novi metod konverzije može pretvoriti morsku vodu u tečno hidrokarbonsko gorivo, dovoljno jako da može da pokreće mali modelarski avion (video-snimak iznad).

Uskoro će, kako kažu, isti proces omogućiti Mornarici da puni bilo koji od svojih više stotina brodova, bez potrebe za jednom drugom flotom – vojnih tankera kojih ima 15 i zaduženi su za isporučivanje gotovo 600 miliona galona nafte na godišnjem nivou!

Iako naučnici veruju da će tek za 10 godina brodovi biti u stanju uspešno da pretvaraju vodu u gorivo, nova tehnologija se već slavi kao nešto što će promeniti „pravila igre“ i od nje se očekuje da drastično smanji troškove Pentagona.

Proces podrazumeva izdvajanje molekula ugljen-dioksida iz morske vode izvan trupa broda i korišćenje za proizvodnju vodoničnog gasa, odnosno, katalitičko pretvaranje "CO2" i "H2" u mlazno gorivo pomoću procesa 'gas u tečnost'.

Tako je ova procedura opisana u članku objavljenom ove nedelje na sajtu Vojnopomorske istraživačke laboratorije. 

„Potencijalna isplativost je mogućnost da se proizvede gorivo JP-5 na moru, uz redukciju logističkih 'repova' i bez opterećivanja životne sredine, uz povećanje energetske bezbednosti Mornarice i njene nezavisnosti“, piše dr Heder Vilauer, hemičarka koja godinama radi na ovoj proceduri.

„Sa takvim procesom, Mornarica bi mogla da izbegne neizvesnosti svojstvene za nabavku goriva iz inostranih izvora i/ili održavanje duge linije snabdevanja“, sigurna je ova hemičarka.

„Pred nama u vojsci, u mornarici, često su neki vrlo neobični i različiti izazovi. Nije neophodno da idemo do benzinske stanice po gorivo. Naša stanica obično dođe do nas u vidu tankera. Razvijanje tehnologije koja će 'promeniti pravila igre' poput ove – morska voda u gorivo – je nešto što menja način na koji radimo i to po pitanju logistike i spremnosti“, rekao je američki viceadmiral Filip Kalom za agenciju AFP.

„Velika prekretnica“, smatra Kalom.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи