Читај ми!

Kinezi krče put kroz vreme

Fizičari sa Univerziteta „Jiao Tong“ u Šangaju prednjače u istraživanju teleportacije i najavljuju nove eksperimente. Uz pomoć lasera i specijalne optičke opreme premeštaju fotone i sve su bliži cilju - razbijanju naučno-fantastičnog mita i ostvarivanju „nemogućeg“.

Ideja o putovanju kroz vreme predstavlja jednu od omiljenih ljudskih fascinacija. Naučnici nastavljaju da istražuju teleportaciju, a kineski fizičari su sudeći prema dosadašnjim rezultatima najuporniji i najavljuju nove eksperimente.

Otkako je čovek počeo da upoznaje i unapređuje svet oko sebe, veliki akcenat je uvek stavljan na brzinu prenosa informacija, a samim tim i na rapidnost putovanja nosilaca tih informacija, jer su se u prošlosti poruke prenosile od jedne osobe, grada ili države do one druge.

Već je tada postalo jasno koliko je bitno da poruka, odnosno osoba, stigne u dogledno vreme, i da je tako brzina putovanja od krucijalnog značaja za brži i prosperitetniji razvoj civilizacije.

Iako teleportacija još uvek zvuči kao nedosanjan san iz naučno-fantastičnih filmova, možda i nije toliko daleko koliko se čini.

Teleportacija je moguća. Ali ipak, to se za sada odnosi isključivo na kvantnu teleportaciju.

Uobičajena definicija teleportacije je ona koja kaže da je „teleportacija trenutni ili gotovo trenutni prenos materije sa jedne lokacije na neku drugu lokaciju i to uz pomoć posebnih (paranormalnih) sposobnosti ili primenom tehnologije“.

Kineski fizičari su pre nekoliko godina uspeli da teleportuju fotone na udaljenost od 16 metara, a 2012. godine su postigli rekord od oko 97 kilometara od početne do tačke teleportacije.

Fizičari sa Univerziteta Jiao Tong“ u Šangaju ponovo pokušavaju da pomere predmet s jedne do druge tačke, bez fizičkog kretanja i postignu novi rekord.

Prema pisanju magazina Tehnolodži rivju (Technology Review), ideja nije da se teleportuje sam predmet, već informacije koje ga opisuju, odnosno fotoni od kojih se sastoji.

Naučnici koriste lasere i zavidnu optičku opremu kako bi premeštali fotone i sve su bliže cilju, kojim bi ostvarili dosad nemoguće.

I premda ljudi uskoro neće biti teleportovani, ova istraživanja značajno mogu da ubrzaju prenos podataka.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи