Читај ми!

Tajna skrivana u pesku Nevade

„Ptica grabljivica“, kako je nazvan jedan od „Boingovih“ projekata za vojsku SAD, „gnezdila“ se isključivo u „Oblasti-51“. Iako je sa nekadašnje vrhunske vojne tajne ta oznaka skinuta još pre 12 godina, jer su za izradu „korišćene tehnologije koje su postale industrijski standardi“, stiče se utisak da je proizvođač prećutao mnogo toga.

Godina 1992, „Boingov“ program pod nazivom „Fantomski radovi“ (Phantom Works), projekat kojim je rukovodilo američko ratno vazduhoplovstvo, finansirao ga „Boing“, dok je ime nove letelice pozajmljeno od klingonskog svemirskog broda iz trećeg dela Zvezdanih staza iz 1984. godine, Potraga za Spokom.

Projekat je iznedrio na desetine novih tehnologija koje danas koristimo na avionima. Međutim, Ptica graljivica (Bird of Prey) nikada nije stigla do serijske proizvodnje, navodi sajt Vajerd.

„Fantomski radovi“ su „odbrana i zaštita“ strana kompanije „Boing“, tajno odeljenje za razvoj, čiji je zadatak bio konstruisanje, izrada prototipova i izgradnja tajnih projekata, najčešće za američku vojsku.

Njegov potpredsednik Alan Vajhman, inženjer čija je biografija obuhvatala i „Lokidove“ letelice "Have Blue" (prethodila steltu F-117) i „F-117 noćni soko“ (F-117 Nighthawk, sada već poznati stelt taktički bombarder), kao i brod „Morska senka“ (Sea Shadow), bio je na čelu razvoja i dizajniranja Ptice grabljivice.

Ovaj mlaznjak jednosed razvijen je uz (relativno) skromne troškove od 67 miliona dolara. Ušteda je postignuta na taj način što su korišćene komponente koje su već imali „na lageru“, recimo, turbomlazni motor "Pratt & Whitney JT15D-5C", skupe "fly-by-wire" sisteme zamenila je hidraulika, dok je modeliranje obavljeno računarski – uz pomoć jedne od prvih aplikacija za avione.

Kada je došao trenutak da se napravi Ptica grabljivica, tim je koristio tada inovativnu rapidnu prototipsku izradu komponenti, kompozitne strukture iz jednog komada i alate za jednokratnu upotrebu.

Na kraju, „ptica“ je imala 14,32 metra dužine, raspon krila od sedam metara, i težila je 3.356 kilograma.

Kada se prvi put vinula u nebo 11. septembra 1996. godine, Ptica grabljivica je postizala krstareću brzinu od 483 kilometra na čas, dok je maksimalno dosezala 6.100 metara nadmorske visine.

Nije bila dizajnirana za „krivljenje“ vremena i prostora. Cilj je bilo testiranje tehnologija. Šuškalo se da ima aktivnu kamuflažu koja može da menja boju i odsjaj na osnovu okoline. 

Posle ukupno 38 letova iznad ultratajne „Oblasti-51“, u pustinjskoj Nevadi, Ptica grabljivica je „nestala“ u aprilu 1999, a sa nje je veo vojne tajne skinut tri godine kasnije.

„Boing“ je otkrio svoju „ptičicu“ jer su „tehnologije i razvijene mogućnosti (u okviru programa) postale industrijski standardi, pa nije bilo potrebe da se krije postojanje letelice“.

Neke od tih tehnologija su iskorišćene (recimo, kod drona X-45A, kreiranog za demonstraciju izbegavanja radara za DARPA, agenciju ministarstva odbrane SAD), a neke, poput tehnike kamuflaže, nisu.

Barem ne prema saopštenjima iz „Boinga“, koji je ostao vrlo štur, bolje reći misteriozan oko nekih aspekata Ptice grabljivice.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво