Читај ми!

Kraljevsko morsko čudovište

Kada kraljica Elizabeta Druga bude razbila šampanjac o pramac nosača aviona sa njenim imenom, biće to najveći ratni brod kraljevske mornarice ikada proizveden. Tri puta veća paluba, viši stepen automatizacije i spoj dizajna - najveće su prednosti tog morskog levijatana u koji je uloženo više od šest milijardi funti.

Za tačno 100 dana, najveći ratni brod kraljevske mornarice svih vremena porinuće kraljica Elizabeta Druga, koja će razbiti bocu šampanjca o pramac nosača aviona teškog 65.000 tona, nazvanog upravo po kraljici.

Ceremonija će obeležiti 16-godišnjicu rada na projektu vrednom 6,2 milijarde funti, koji sada zapošljava 10.000 ljudi koji rade u 100 kompanija u svakom regionu Velike Britanije.

Kada britanski ratni brod „Kraljica Elizabeta“ postane operativan 2020. godine, uneće radikalne promene u mogućnosti mornarice, piše Telegraf.

Viši pomorski oficir, kapetan Sajmon Petit, kao inženjer broda radio je sa više od 100 pomoćnika, koristeći delove nosača najnovije generacije.

Iako Petit nikada neće izaći na more na 280 metara dugačkom morskom džudovištu, svoj posao opisuje kao „pisanje uputstva za upotrebu“ nove klase visokonaprednog broda.

Uz činjenicu da je budžet za projekat gotovo udvostručen od početne svote od 3,65 milijardi funti, Petit dodaje: „Moramo da budemo sigurni da ćemo izvući maksimum iz ove investicije“.

Najznačaniji napredak kod „Kraljice Elizabete“ u odnosu na prethodnu klasu nosača „harijer“ aviona je gotovo tri puta veća paluba za sletanje.

„Veća paluba omogućava 72 leta dnevno, a u slučaju nužde i do 108. I to ne samo za mlaznjake, primaćemo i helikoptere na brodu. Recimo 'apač', korišćen u Libiji“, tvrdi kapetan Sajmon Petit.

Druga razlika je viši stepen automatizacije, koja omogućava uštedu troškova, jer je potrebno manje mornara.

Na primer, sistem municije. Na dodir dugmeta na tastaturi, projektili i bombe se dižu iz magacina duboko u brodu i prebacuju na 'sanke' koje ih nose do liftova koji ih zatim isporučuju do palube gde imaju prvi kontakt sa ljudima.

Dakle, samo 32 mornara može da uradi posao za koji je nekada bilo potrebno njih 200.

Konačno, veliko unapređenje u odnosu na ranije brodove je sam dizajn. „Kada uzmete, na primer, razarač i fregatu, to je kao da ste oružani sistem 'upakovali' u brod, da bi mogli da ga vozate tamo-ovamo. Razarači su nešto drugo. Mada su avioni naše oružje, od esencijalne važnosti je organizacija, da bi mogli da budu maksimalno operativni“, objašnjava Petit.

Šetajući po ogromnom brodu, lako je bilo izgubiti se među 3.000 kabina na 12 paluba, sve dok "BAE Systems" nije razvio Platform Navigation, kodiranu aplikaciju koja ljude „vodi“ po brodu.

Koristeći aplikaciju na običnim „Samsungovim“ smart telefonima, radnici će, skenirajući "QR" kodove raspoređene svuda po brodu, imati put „utaban“ na ekranu.

„To su najveći i najmoćniji ratni brodovi ikada proizvedeni za mornaricu, zato moramo da pronalazimo pametnije, sigurnije i efikasnije načine rada“, kaže generalni direktor "BAE Systems" Mik Ord.

Nosač aviona je građen u šest brodogradilišta širom Velike Britanije.

Gledajući ponosno sa masovnog broda, menadžer integracije Tom Giford kaže da nema nikakve sumnje u vezi sa tim kako će se osećati kada bude završen. „Oslobođeno“, kaže Giford uz osmeh.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво