Читај ми!

Prvo ostrvo „na vetar i vodu“

Vulkansko ostrvo Ijero u španskim Kanarima, postaće prvo ostrvo na svetu koje će struju dobijati iz obnovljivih vidova energije. Elektrocentrala koja će raditi na snagu vetra i vode, trebalo bi da da uštedi 80 miliona evra i u potpunosti da zadovolji potrebe za strujom 11.000 stanovnika.

Ostrvo Ijero, najmanje i najzapadnije u španskom Kanarskom arhipelagu, postaće prvo ostrvo na svetu koje će struju dobijati iz obnovljivih vidova energije. Naime, elektrocentrala će raditi na snagu vetra i vode.

Centrala bi trebalo da počne da radi u junu, a očekuje se da će za nekoliko meseci ona u potpunosti zadovoljavati potrebe za strujom ovog vulkanskog ostrva površine 278 kilometara kvadratnih, sa oko 11.000 stanovnika.

Izgradnja hidro-eolske centrale koštala je 80 miliona evra, 60 odsto sredstava obezbedile su lokalne vlasti, 30 odsto elektrodistribucija „Endesa“, filijala italijanske kompanije „Enel“, 10 odsto tehnološki institut Kanarskih ostrva.

Kombinovanje energije vetra i vode, omogućiće konstatnu proizvodnju energije u ovoj centrali i to po znatno nižoj ceni od dosadašnje.

Hidraulička centrala imaće kapacitet od 11,5 megaveta, a istog kapaciteta biće i vetropark, što je više od prosečne potrošnje ostrva.

Ostrvo će, prema procenama, zahvaljujući novoj centrali uštediti 80 miliona evra u narednih 20 godina, ali to se neće odraziti i na smanjenje računa za struju stanovnika ostrva.

Kako ističu predstavnici lokalne vlasti, stanovnici će imati zdraviju prirodnu okolinu zahvaljujući novoj elektrani, preneo je AP.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво