Читај ми!

Slaže Rubikovu kocku za tren

Britanski inženjeri Dejvid Gildaj i Majk Dobson napravili su robota od „lego“ kocki koji je složio Rubikovu kocku za 3,253 sekunde i time se upisao u Ginisovu knjigu rekorda.

A baš ste mislili da je zamak koji ste kao dete napravili od „lego“ kockica bio impresivan. Dva inženjera iz Velike Britanije napravila su robota od ovih malih plastičnih blokova, koji je postavio svetski rekord u slaganju Rubikove kocke.

Robot, nazvan „Kjubstormer“, složio je boje za samo 3,253 sekunde, što je za 2,3 sekunde bolje od ljudskog rekorda, koji je postavio Holanđanin Mats Valk.

„Kjubstormer“ je sastavljen iz nekoliko „lego majndstorm“ setova i motora povezanih sa „samsung galaksi s4“ pametnim telefonom za koji su napravili specijalnu aplikaciju za analiziranje i kontrolisanje robota.

Dejvidu Gildaju i Majku Dobsonu bilo je potrebno 18 meseci da naprave „Kjubmastera“.

Najteže je, prema njihovim rečima, bilo da se precizno uskladi komunikacija između pametnog telefona i motora.

„Dizajniranje softvera koji može da složi Rubikovu kocku nije preterano komplikovano, ali savršeno vremensko usklađivanje izdavanja komandi kako bi se postigla optimalna brzina, a da se u isto vreme ne zaglavi kocka ili slomi robot“, objašnjava Gildaj.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво