Читај ми!

„Fejsbuk“ se „naoružava“ dronovima!

Najveća društvena mreža se uključila u trku sa „Guglom“ u omogućavanju pristupa internetu u svim delovima sveta – procurele su informacije o želji „Fejsbuka“ da kupi „Titan Aerospace“, proizvođača dronova koji se kreću na solarnu energiju.

Najveća društvena mreža na svetu, Fejsbuk, već neko vreme želi da se uključi u program sprovođenja internet veze u sve delove sveta. Prošle nedelje su krenule priče o mogućoj kupovini kompanije "Titan Aerospace", koja je bavi proizvodnjom dronova na solarni pogon.

Dronovi mogu da ponesu 130 kilograma tereta i zbog jedinstvenog načina napajanja mogu godinama da budu vazduhu.

Želja kompanije „Fejsbuka“ da kupi "Titan Aerospace" isprva nije bila najjasnija, ali su ubrzo krenule priče o tome da želi da omogući pristup internetu u delovima sveta gde još nije izgrađena potrebna infrastruktura na zemlji.

To znači da je „Fejsbuk“ ukrstio rogove sa „Guglom“, koji od 2011. godine razvija projekat „Lun“ (Loon). Taj projekat podrazumeva ogroman broj balona koji se kreću u stratosferi.

Iako je u prošlosti bilo nekoliko sličnih projekata, dovođenje internet konekcije u sve delove sveta postalo je moguće tek poslednjih godina zato što za hvatanje signala na zemlji više nisu potrebni glomazni uređaji.

„Dronovi su daleko pouzdaniji kada je u pitanju brzo prelaženje velikih razdaljina“, ističe Kris Sanc, direktor kompanije „Skajkeč“.

Prema njegovom mišljenju, veliki baloni su daleko sporiji i mnogo ih je teže održavati u vazduhu.

„Sa druge strane, baloni su daleko sigurniji. Jedna od opasnosti svakako je eventualni pad dronova u naseljeno mesto. Sa rasponom krila od 60 metara i 180 kilograma, mogli bi da naprave popriličnu štetu u slučaju eventualnog pada“, ističe Sanc.

Baloni imaju još jednu prednost. Većina suverenih zemalja neće blagonaklono gledati na to da na njihovom nebu kruže stotine dronova.

Stručnjaci kažu da će, razumljivo, šta god uđe u kineski vazdušni prostor završiti na zemlji.

Što se projekta „Lun“ tiče, „Guglovi“ baloni bi se pridružili broju od 70.000 onih koji se već nalaze na nebu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи