Читај ми!

„Majkrosoft“ dobija virtualnog asistenta

Ambiciozni projekat kompanije „Majkrosoft“ biće predstavljen u aprilu. Reč je o virtualnom asistentu "Cortana", koji će slušati sve naredbe korisnika i odgovarati, čak će i predviđati njihova pitanja zahvaljujući veštačkoj inteligenciji.

Kompanija „Epl“ je predstavila "Siri" 2011. godine, „Gugl“ je manje od godinu dana kasnije prikazao "Google Now", a sada će i „Majkrosoft“ predstaviti svog virtualnog asistenta inspirisanog video-igrom "Cortana".

Virtualni asistent sa kojim se komunicira pomoću glasa, trebalo bi da bude predstavljen u aprilu.

Korisnici će moći da ga aktiviraju komandom "Bing, tell me" (Bing, reci mi), a može se očekivati i podrška za „ajfon“, u vidu „Bing“ aplikacije koja bi se pojavila ove jeseni.

Ime softvera je "Cortana", a projekat je zamišljen kao ambiciozniji od onoga što rade konkurentske kompanije na ovom polju.

"Cortana" je zapravo kodno ime za novi način rukovanja "Windows" pametnim telefonom, i to glasom.

Jednostavno rečeno, to je „Majkrosoftov“ pokušaj da stavi u senku „Eplov“ "Siri".

"Cortana" će slušati sve naredbe korisnika i odgovarati, čak će i predviđati njihova pitanja.

Skeptici će reći da su to samo glasine, ali Stiv Balmer, izvršni direktor „Majkrosofta“, jasno je dao do znanja da je reč o pravom proizvodu.

„Ponovo ćemo ući u samu srž naših uređaja. Reč je o izvanrednom personalizovanom korisničkom iskustvu, koje će se temeljiti na veštačkoj inteligenciji“, kaže Balmer.

Sistem "Cortana" trebalo bi da bude na svim novim „Majkrosoftovim“ uređajima - "Windows Phone", "Microsoft Surface", "Xbox One", kao i na uređajima "Windows 8.1".

Softver je temeljen na bazi podataka koju koristi i veb pretraživač „Bing“, a za razliku od „Eplove“ "Siri", "Cortana" bi trebalo da bude centralni sistem pri upravljanju "Windows" uređajima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи