Читај ми!

Nova generacija baterija po ugledu na nar

Naučnici iz Stanforda napokon su uspeli da stvore novu generaciju litijum-jonskih baterija, koje koriste energetski efikasan silikon za održavanje naelektrisanja. Inspiraciju za dizajn, pronašli su u plodu nara.

Tim naučnika iz Stanforda nedavno je napravio proboj. Nakon godina pokušaja da se stvori nova generacija litijum-jonskih baterija koje koriste energetski efikasan silikon za održavanje naelektrisanja, pronašli su tajnu pobedničkog dizajna na najneverovatnijem mestu - u plodu nara.

Problem sa korišćenjem silikona u baterijama je dvojak. Prvo, materijal bubri i lomi se u toku punjenja. On takođe teži da reaguje sa elektrolitima baterije, čime se preliva preko kola. Međutim silikon takođe može da uskladišti deset puta više naelektrisanja, od postojećih punjivih litijum-jonskih baterija.

Kako bi izbegli trošenje materijala, naučnici Stanforda su dobili inspiraciju iz načina na koji se semenke nalaze zbijene u naru.

Odlučili su da koriste silikonske nano-žice koje su suviše male da puknu i oblože ih ugljeničnim „žumancetom“, koje bi omogućilo delimično bubrenje.

„Žumanca“ bi potom bila raspoređena poput semenja nara kako bi dobro sprovodila struju, bez izlaganja silikona. Nova, narom inspirisana geometrija radi dobro.

„Iako još nekoliko izazova predstoji, ovaj dizajn nas približava korišćenju silikonskih anoda u manjim, lakšim i jačim baterijama za proizvode poput mobilnih telefona, tableta i električnih automobila“, rekao je profesor Ji Cui.

„Eksperimenti su pokazali da naše narom inspirisane anode rade sa 97 posto kapaciteta čak i nakon 1.000 punjenja i pražnjenja, što ih stavlja u željeni opseg za komercijalne operacije“, dodao je Cui.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво