Avioni ostaju bez prozora?!

Budućnost letenja se primakla i izgleda da u njoj nema mesta za prozore! Prema zamisli inženjera kompanije „Spajk aerospejs“, umesto da gledaju u oblake i predele koje preleću, za putnike je bolje da na displejima posmatraju panoramske snimke koji oduzimaju dah.

Najsvežija ideja koja dolazi iz „supersonične industrije“ je zamena kabinskih prozora aviona displejima na kojima će se emitovati lažni pogled, piše portal Yahoo.com.

Ne baš idealno za klaustrofobične, napominju protivnici ove ideje.

Za utehu, ono što će moći da vide oni koji budu putovali letelicom "S-512" kompanije „Spajk aerospejs“ (Spike Aerospace) neće biti potpuno veštačko.

„Kamere koje će okruživati letelicu praviće panoramske snimke koji oduzimaju dah“, otkrio je Vik Kačorija, predsednik kompanije čije sedište je u američkom gradu Bostonu.

Putnici će imati mogućnost izbora, poručuju predstavnici kompanije. Ukoliko žele, moći će da promene sliku na delu monitora koji je blizu njih, a takođe, ako žele da spavaju, prelepi prizori će nestati.

To što će se otarasiti prozora, konstruktorima mnogo znači, jer oni znatno usporavaju avion, a i čine ga težim.

Za letelicu za koju je planirano da bude dvostruko brža od komercijalnih aviona, objašnjava Kačorija, „glatka spoljašnjost smanjiće otpor koji je prisutan kada postoje prozori“.

Pravi pogled, naravno, imaće posada aviona iz kokpita. Takođe, moguće je da će na letelici biti još prozor ili dva, najavljuju predstavnici američke kompanije.

Cena planirana za "S-512" je između 60 i 80 miliona dolara. Do 18 putnika moći će da stigne do željene destinacije odjednom, a „Spajk aerospejs“ svoje supersonično čedo planira da prezentuje pre decembra 2018. godine.

Umesto prozora monitor: Model "S-512" firme „Spajk aerospejs“
broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 23. feb 2014, 10:42) - anonymous [neregistrovani]

lazov

Pa pogled je najlazljiviji.A sta je jos pa istina u ovom lazljivom svetu,osim WC-a?

(subota, 22. feb 2014, 20:14) - anonymous [neregistrovani]

he

sva sreca ja se necu voziti u takvim letelicama jer ima da prodje bar 20 godina dok se ovakvi avione ne uvedu u promet.Nista lepse sedeti pored krila I ujedno imati poglet napolj eumesto sedeti licem uz ekran koji zraci

(subota, 22. feb 2014, 19:46) - Zoran [neregistrovani]

prozor

Kad si video nekog,da lupa prozor na avionu da bi izašao?
Nije to avtobus!

(subota, 22. feb 2014, 19:10) - anonymous [neregistrovani]

hahaha

Da izadjes iz aviona kroz prozor u slucaju opasnosti.....ahahahaahaha, dobar si.

(subota, 22. feb 2014, 19:02) - anonymous [neregistrovani]

odg. hm

staklo u kabini i tako i tako ne možeš da razbiješ. Kao prvo to što vidiš je samo kabina koja i nema staklo nego neku vrstu plastike. A kao drugo staklo na trupu aviona je tako debelo da ne možeš da ga razbiješ i da hoćeš.

Elem, ova ideja o zatvaranju aviona je totalna glupost. Ja želim da vidm gde letim ili barem približno da znam gde se nalazim - pa makar to bio samo okean ili pustinja ispod mene.

(subota, 22. feb 2014, 18:38) - anonymous [neregistrovani]

hm

Kako onda da razbijem staklo i izadjem u slucaju opasnosti?