Читај ми!

Džinovski laser fuzijom stvorio mini-zvezdu

Američki naučnici su uspeli da usmeravanjem najmoćnijeg lasera na svetu, na „metu“ veličine zrna bibera oslobode veliku količinu energije fuzionom reakcijom - „malu hidrogensku bombu“ - i tako stvore minijaturnu zvezdu na delić sekunde.

Posle višegodišnjih uzaludnih pokušaja, naučnici su najzad ostvarili uspeh u pokušaju da fuzijom stvore energiju koja pokreće Sunce.

Istraživači iz Nacionalne laboratorije „Lorens Livermor“, u SAD, kažu da su usmeravanjem najmoćnijeg lasera na svetu, vrednog pet milijardi dolara, na „metu“ veličine zrna bibera uspeli da oslobode veliku količinu energije fuzionom reakcijom - „malu hidrogensku bombu“ - i da su tako stvorili minijaturnu zvezdu na delić sekunde, piše britanski Telegraf.

Ovaj uspeh, koji je došao posle serije neuspešnih eksperimenata godinama unazad, ostvaren je još prošle jeseni, ali je naučni svet obavešten tek ove nedelje.

„Prvi put u istoriji uspeli smo da dobijemo više energije od samog 'goriva' koje je upotrebljeno“, rekli su istraživači u kalifornijskoj laboratoriji, iako naglašavaju da će do mogućnosti da se energija od fuzije stvori i korisno iskoristi proći još puno vremena.

Krajnji cilj je da se ostvari „paljenje“ - fuziona reakcija koja se sama održava i koja bi mogla da svetu obezbedi čist i gotovo neiscrpan izvor energije.

Jedan od profesora astrofizike na „Prinstonu“, Robert Džej Goldston, poredi proces sa paljenjem šibice i zatim potpaljivanjem vatre: „Vrlo su blizu da zapale šibicu. To je veliki korak.“

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво