Odštampali čoveku novu karlicu!

Verovali ili ne, ortopedi iz Njukasla su pacijentu kojem je kancer „pojeo“ pola karlice, odštampali novu na tri-de štampaču. On danas hoda uz pomoć štapa.

Koristeći tehnologiju tri-de štampanja, britanski hirurzi su uspeli da naprave novu karlicu neimenovanom pacijentu u šezdesetim godinama, kojem je hondrosarkom, retka vrsta raka, uništio polovinu površine tog koštanog dela tela.

Zahvaljujući ovom revolucionarnom  potezu, on danas može da hoda uz pomoć štapa!

Inače, tri-de štampa omogućava kreiranje bilo kojeg trodimenzionalnog oblika na osnovu kompjuterskih podataka i veruje se da ima ogroman potencijal u medicini.

Dr Kreg Džerand, ortoped-hirurg i savetnik u "Newcastle Upon Tyne Hospitals NHS Trust"-u, ogranku zdravstvenog sistema u Engleskoj, poslužio se tim postupkom i pomogao muškarcu kojem je radi zaustavljanja širenja raka kostiju moralo biti odstranjeno pola karlice.

Skeneri su mu omogućili da dođe do preciznih podataka, zapravo dimenzija koliko tačno kosti bi trebalo da bude uklonjeno.

Zatim je nove delove karlice, koji će zameniti uklonjene, napravio na 3D štampaču uz pomoć titanijumskog praha. I, naravno, lasera.

Titanijumska karlica je potom obložena mineralom u koji bi preostale koštane ćelije mogle da urastu, a standardni veštački kukovi ubačeni u novo ležište.

„S obzirom na to da ova vrsta raka ne reaguje na lekove i radioterapiju, jedina opcija je bila da mu uklonimo pola karlice“, objašnjava doktor Džerand.

Standardni implanti se ne uklapaju uvek – u ovom slučaju je površina kostiju koju je trebalo ukloniti bila tolika da implanti jednostavno ne bi imali za šta da se zakače.

„Jedna noga bi ostala da mu 'visi', takoreći nezakačena za kičmu, i mnogo kraća“, dodao je stručnjak.

Tokom 12-časovne operacije, tim je koristio hiruršku navigacionu tehnologiju – slike karlice su ubačene u računar da bi se na ekranu dobio model.

„Kod tako kompleksnih delova tela kao što je karlica, lako možete da se izgubite, ili da oduzmete ili ostavite previše kosti. Upotrebom ove navigacije kost možete da sečete tačno tamo gde se i planirali.“

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 11. feb 2014, 00:51) - anonymous [neregistrovani]

Nasi pre pet godina!

Tim stručnjaka iz više oblasti, izvrsio je identičnu intervenciju 2009. kada je pacijentu na identičan način implantirana grudna kost, zbog posledica kancera.

http://www.youtube.com/watch?v=YRJIYZcWez0

(ponedeljak, 10. feb 2014, 23:47) - anonymous [neregistrovani]

!~

"Verujem" za 3D karlicu, ali zašto je pacijent neimenovan? Da neće možda neko da mu ukrade karlicu?

(ponedeljak, 10. feb 2014, 20:47) - Жаровит [neregistrovani]

Будућност је садашњост

Шта чека српска медицина, министарство здравља.....
Одмах применити већ постојеће нове методе и начине лечења и сл.
Генетички инжењеринг, био-нанотехнологије, матичне ћелије, био-3-де штампачи, генетика ,нове методе.....ајмо ..доста је чекања, нису у питању велике паре, већ организација и воља.