Rusi pojeli grašak uzgojen u svemiru!

Grašak koji su ruski astronauti zasadili i obrali na Međunarodnoj kosmičkoj stanici je jestiv. Proba je uspela tako da su sledeći pirinač, paradajz i paprike.

Ruski astronauti obavili su prvu berbu povrća koje su zasadili na Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS).

Oduševljeni eksperimentom, naučnici na svemirskoj stanici preciziraju da su „svemirski“ plodovi u potpunosti jestivi. „Proba sa graškom je naročito obećavajuća“, tvrde oni.

Astronauti su uspeli da uzgoje japansko povrće i pšenicu čija su zrna odličnog kvaliteta, izjavila je Margarita Levinskih, naučnica Instituta za biomedicinska pitanja pri Akademiji nauka u Moskvi.

Ruski astronauti planiraju da do iduće godine uzgoje i pirinač, paradajz i paprike u staklenoj bašti MKS-a, na kojoj prethodno moraju da izvrše određene popravke, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Uzgajanje ovih kultura ima prevashodno za cilj da se astronautima obezbedi hrana tokom višemesečnog boravka na stanici, ali i da se proveri da li biljke koje rastu u svemiru trpe genetske promene.

Trenutno, MKS se redovno snabdeva hranom sa Zemlje. Pre nekoliko nedelja, astronautima je komercijalnim letom dopremljeno 1.300 kilograma opreme i hrane.

Početkom godine, američka svemirska agencija NASA saopštila je da će vek MKS-a biti produžen za četiri godine zahvaljujući finansijskim garancijama američke vlade.

Svemirska laboratorija će tako nastaviti da funkcioniše do 2024. godine.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 12. feb 2014, 07:38) - anonymous [neregistrovani]

a

kada ce prasetina?

(četvrtak, 06. feb 2014, 20:25) - anonymous [neregistrovani]

trebalo bi

i lubenice zasaditi sigurno bi bile jako slatke .