Читај ми!

Bionička ruka koja „oseća“ dodir

Doktor Staniša Raspopović učestvovao je u međunarodnom timu stručnjaka koji je razvio prvu bioničku ruku sa osećajem dodira. Koristeći kompjuterske algoritme, naučnici su uspeli da pretvore električne signale u impuls koji nervi mogu da protumače.

Naučnici su napravili bioničku ruku koja pomoću senzora omogućava čoveku da oseća kad dodirne nešto. Jedan od autora projekta je doktor Staniša Raspopović, iz Beograda, koji radi u švajcarskom Institutu za tehnologiju u Lozani i italijanskom Institutu za biorobotiku u Pizi.

Danac Denis Abo, koji je pristao da ga naučnici već dva puta operišu i više od mesec dana testiraju na njemu, kaže da je bilo neverovatan osećaj kada je nakon svega osetio da je dotakao nešto.

Denis je tokom testovao uspeo da opiše predmet koji drži dok su mu naučnici držali povez preko očiju.

„Bilo je neverovatno uzbuđujuće kada se, nakon velikog broja sati testiranja, Denis okrenuo i rekao u neverici: 'Ovo je magično. Osećam da zatvaram nepostojeću ruku'“, ističe Raspopović.

Osim Raspopovića, za uspeh projekta zaslužni su i italijanski profesori Silvestro Mićere i Paolo Maria Rosini.

„Ovo je prvi put da čovek kom je amputirana ruka oseća dodir istovremeno kada nešto dotakne“, istakao je Mićere.

Naučni pomak i nije toliko prisutan u samoj veštačkoj ruci, već u elektronici i softveru za obradu podataka koji su omogućili senzorima da prenesu osećaj mozgu.

Koristeći kompjuterske algoritme, naučnici su uspeli da pretvore električne signale u impuls koji bi nervi mogli da protumače.

Fantastično dostignuće i sav napor vezan za njegov razvoj objavljeni su u časopisu Science Translational Medicine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво