Ctrl, alt, Nadela

Satja Nadela danas je u zgradu „Majkrosofta“ ušao kao prvi čovek te kompanije. Treći direktor te kompanije od njenog osnivanja pre 38 godina, Nadela će morati brzo da se prilagodi i odgovori velikim izazovima, a u tome će mu pomoći niko drugo nego Bil Gejts, kog je zamolio da mu bude tehnološki savetnik i, po mnogima, desna ruka.

„Majkrosoft“ je imenovao trećeg direktora u svojoj 38 godina dugačkoj istoriji. Unutar kompanije dobro poznat kao sjajni inovator i vredan radnik, Satja Nadela postao je prvi čovek kompanije vredne 16 milijardi dolara i sa skoro 130.000 radnika.

„Nemam nikakvu dilemu niti sumnju da je kompanije u odličnim rukama dok je Satja i drugi rukovodioci budu vodili. Imamo toliko jakih vođa. Budućnost 'Majkrosofta' je izuzetno sigurna“, istakao je bivši direktor Stiv Balmer.

Kada se pomene „Majkrosoft“, prvo ime koje pada svakom čoveku na pamet je Bil Gejts. Čovek koji je podigao džina iz Redmonda, postao je Nadelin tehnološki savetnik.

„Presrećan sam što me je Nadela pozvao da mu pomognem. To će ujedno značiti i da ću mnogo više vremena provoditi u kompaniji nego dosad. Sastajaću se sa raznim razvojnim timovima, firmama i partnerima, a zajedno ćemo definisati naše buduće proizvode“, objasnio je Gejts.

Iako je dobro poznat unutar kompanije, Nadela je za sve van „Majkrosofta“ stranac. Rođen je u Indiji 1967. godine, a studirao je električno inženjerstvo na Univerzitetu u Mangaloru. Nakon toga, nastavio je studije na Univerzitetu Viskonsin.

U početku je radio za „Majkosoftovog“ rivala „San majkrosistems“, ali je brzo odlučio da okuša sreću u Redmondu, gde se zaposlio u odeljenju za onlajn usluge.

Od tada je bio na mnogim pozicijama. Radio je u poslovnom odeljenju za program Ofis (Office), radio je na razvoju pretraživača Bing, a tokom karijere vodio je i serverska i tehnička odeljenja, što je drastično povećalo profitabilnost kompanije.

Osim toga, Nadelini napori olakšali su tranziciju „Majkrosofta“ na cloud (oblak) infrastrukturu, poput Windows Azure. Uložio je i veliki napor da tu infrastrukturu progura u druge kompanijine proizvode, kao što su Bing, SkyDrive, Xbox Live i Skajp.

Gejts, desna ruka Nadeli

Iako je odricanje od uloge predsednika upravnog odbora prilično iznenađujući potez Gejtsa, njegova uloga tehnološkog savetnika ujedno znači da će „otac“ tehnološkog džina provoditi mnogo više vremena u kompaniji.

Postavljanje ambicioznog i stručnog Indijca za direktora nesumnjivo je opravdan potez, ali Nadela u poslovnim krugovima nije dovoljno poznat, pošto većina njegovih proizvoda, uprkos tome što su u srži mnogih programa i usluga „Majrkosofta“, ne dolaze na naslovne strane.

Tu bi, prema mišljenju stručnjaka, „uskočiti“ Bil Gejts. Osim toga, Gejts će nadzirati i razvoj novih proizvoda, što je i dosad često radio.

Uprkos tome što od 2008. godine nije aktivan u Redmondu kao ranije, Gejtsove unutrašnje ocene projekata i proizvoda bile su izuzetno surove. Primera radi, Gejts je tako stopirao ceo projekat Kurir tableta.

Najveći izazov „Majkrosofta“ biće prilagođavanje na novu eru pametnih telefona, tableta i razvoja potrebnih aplikacija za njih. Ne treba zaboraviti da je „Majkrosoft“ postao džin u vreme desktop računara, a da je u prilagođavanje na novi svet pametnih telefona ta kompanija pomalo uspavano ušla.

Najbolji pokazatelj toga, jeste da je Vindous, ponos „Majkrosofta“, za sada potpuno izgubio trku sa rivalskim programima „Epla“ i „Gugla“.

Ipak, „Majkrosoft“ je na polju operativnih sistema i dalje izuzetno prisutan, a većina svetskih kompanija još koristi Vindous i Ofis.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da dolazi vreme kada će sve aplikacije, uslužni programi i operativni sistemi biti lako dostupni na internetu, a „Majkrosoft“ ovoga puta ne sme da se uspava.

Ostaje da se vidi kako će kombinacija Nadela-Gejts odgovoriti na nove izazove.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 07. feb 2014, 15:13) - anonymous [neregistrovani]

Monstrum

Majkrosoft gazi vreme. Oni su, ne antipatični, nego odvratni svakome ko se malo razume u materiju. Oni su kao zli tiranin koji ubija decu koja bi mogla da izrastu u njihove pobedioce. Jednom će se neko provući, neće biti kupljen od strane ovog golijata i napraviti nešto što će ih zauvek baciti na kolena.

(sreda, 05. feb 2014, 17:05) - Petar [neregistrovani]

greska

"Сатја Надела постао је први човек компаније вредне 16 милијарди долара и са скоро 130.000 радника."

Microsoft vredi skoro 300 milijardi dolara, a ne 16 milijardi kao sto je napisano.

(sreda, 05. feb 2014, 16:44) - anonymous [neregistrovani]

Naslov

Ja volim Microsoft.

(sreda, 05. feb 2014, 14:33) - anonymous [neregistrovani]

Ништа се неће променити

Узалуд је, ништа се неће променити. Мајксрософт има монополску политику која у данашње време не функционише. Данас једна компанија престиже другу, чак и они који су имали великог удела нестају преко ноћи.
Мајкрософт је диносаурус кога нико не воли, ни клијенти ни креативни подмладак. То је цена злоупотребе престижа који је имао деценијама.
Наравно, Мајкрософт има новац, довољно да се одржи, али то би било све. Мајкрософт није привлачан никоме.