Читај ми!

Spreman revolucionarni ruski ledolomac!

Krećući se postrance, novi ruski ledolomac „Baltika“ će probijati daleko širu stazu od uobičajenih brodova tog tipa. Umesto da lomi led pramcem, zaobljeni trup mu omogućava da se nasloni i delimično popne na ledenu površinu i onda iskoristi svoju težinu da je slomi.

Novi ruski ledolomac „Baltika“ će za par meseci zaploviti u vodama Finskog zaliva. Uprkos tome što najveća zemlja na planeti ima čitavu flotu ovih brodova, „Baltika" je posebna zato što će led lomiti krećući se u stranu.

Umesto da lomi led pramcem, zaobljeni trup mu omogućava da se nasloni i delimično popne na ledenu površinu i onda iskoristi svoju težinu da je slomi.

Pogon mu daju tri rotaciona propelera, koji omogućavaju brodu da se kreće postrance i „napada“ led pod uglom od 30 stepeni.

Genijalno rešenje stabiliziranja broda dok je nagnut sastoji se u tome što se unutar broda u tankove na suprotnoj strani broda prebacuju gorivo i voda, što sprečava brod da se prevrne.

Iako je manja od tradicionalnih ledolomaca, „Baltika“ će zbog svog oblika i ugla kojim se kreće kroz led otvarati mnogo širi put, kojim će moći da se kreću i veliki komercijalni brodovi.

„Inače bi vam za takav posao bila potrebna dva ledolomca“, kaže menadžer projekta Mika Vilberg.

„Baltika“ može da lomi led debljine do 60 centimetara, što je čini savršenom za Baltičko more. Kompanija "Aker Arctic" već gradi još veći i teži brod, koji će biti sposoban da probija put kroz arktički led.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво