Читај ми!

Zeki već „nije dobro“?

Kineski lunarni rover „Zec od žada“, koji ima šest točkova, težak je 140 kilograma i može da se penje uzbrdicom do 30 stepeni, a kreće 200 metara na sat, pokvario se jutros. Na površini Meseca „izdržao“ nešto više od pet nedelja.

Na kineskom Mesečevom istraživaču (roveru) „Zec od žada“ konstatovan je kvar, saopštila je danas kineska državna Agencija nacinalne odbrane za nauku, tehnologiju i industriju.

Do kvara rovera došlo je rano jutros i u toku je njegova popravka.

Detalji uzroka kvara nisu saopšteni.

Mesečev istraživač se 15. decembra odvojio od letelice sa kojom je spušten na površinu Meseca i započeo tromesečno istraživanje okoline.

Rover ima šest točkova, težak je 140 kilograma i može da se penje uzbrdicom do 30 stepeni i da se kreće 200 metara na sat.

Ta misija je važna etapa u ambicioznom svemirskom programu Kine, koja planira da do 2025. godine pošalje čoveka na Mesec i postane prva azijska zemlja koja je to učinila.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара