Читај ми!

Računar „mekintoš“ slavi 30 godina

Simbol rivalstva između „Epla“ i „Majkrosofta“, čuveni „mekintoš“ napunio je 30 godina. Prodato je 16,5 miliona primeraka računara koji je, kada se pojavio, bio daleko jednostavniji za korišćenje i jeftiniji od konkurentskih proizvoda.

Američka firma „Epl“ (Apple) pre 30 godina napravila je revoluciju u oblasti informatike, tako što je proizvela kompjuter „mekintoš“, koji je i danas ostao simbol legedarnog rivalstva između „Epla“ i „Majkrosofta“ (Microsoft).

„Mekintoš je bio veliki korak napred. Sve smo smislili i napravili da bude svima dostupan i lak za rad. To je prvi kompjuter na kojem su ljudi mogli da se igraju i da kažu kako je dobar“, rekao je Rendi Viginton, jedan od prvih zaposlenih u „Eplu“.

Pre predstavljanja „mekintoša“, 24. januara 1984. godine, računari su bili veoma skupi, sa komandama na jeziku koji je bio gotovo u potpunosti nerazumljiv za one koji nisu programeri.

Novi računar „Epla“ je to promenio i otvorio put ka upotrebi kompjutera široj javnosti, zahvaljujući grafičkom prikazu koji je predlagao da se mišom upravljaju ikone. To je izmislio još šezdesetih godina inženjer Dag Engelbart sa Instituta za istraživanje. Engelbart je prošle godine preminuo.

Kada su cene računara bile do 10.000 dolara, „mekintoš“ je koštao 2.500 dolara.

Tada je počelo i rivalstvo s „Majkrosoftom“ koji je naredne godine lansirao svoj sistem Vindouza, koji je postao nezaobilazni deo računara.

„Mislim da je tadašnji osnivač i direktor 'Epla' Stiv Džobs negovao rivalstvo između Vindouza i 'mekintoša'. Džobs se stalno ljutio na 'Majkrosoft', jer je Vindouz preuzeo grafički prikaz 'mekintoša'. Uvek je govorio da je to plagijat“, rekao je Danijel Koutke, jedan od učesnika u proizvodnji „mekintoša“.

Iako su čari „mekintoša" postale popularne, „Majkrosoft“ je imao prednost na tržištu.

„Mekintoš“ je postao sve nezgrapniji jer su se u prodaji pojavili novi, tanji, finiji i moćniji kompjuteri.

Prodato je 16,5 miliona primeraka „mekintoša“, a sada je taj kompjuter ustupio mesto novim savremenijim proizvodima „Epla“, kao što su pametni telefoni i tableti.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво