Читај ми!

„Cunami kuća“ otporna na prirodne katastrofe!

Američki stručnjaci arhitektonskog biroa napravili su „Cunami kuću“ koja može da izdrži najgore uslove u prirodi - jake vetrove, oluju, pa čak i cunami. Ova građevina ima zidove koji se razdvajaju, kao i temelje od metar i po koji su projektovani da izdrže udare talasa velike brzine i snage.

Arhitektonski biro "Designs Northwest Architects", napravio je „Cunami kuću“ koja može da izdrži i najgore uslove u prirodi - jake vetrove, oluju, pa čak i cunami.

Cunami kuća“ izgrađena je u američkoj državi Vašington, u regionu Kamano ostrva, koji je sklon čestim poplavama.

Prizemlje nazvano „poplavna soba“ je višenamenski prostor koji se može pohvaliti zidovima projektovanim da se razdvoje ako cunami pogodi kuću, ostavljajući na taj način konstruktivni integritet gornjih spratova netaknut.

Taj objekat smešten na obali ima dva sprata i potkrovlje, kao i temelje od metar i po koji su projektovani da izdrže cunami talase velike brzine i snage.

Posledice vremenskih nepogoda u tom delu sveta mogu da budu pogubne. Primera radi, uragan „Katrina“ i nedavni polarni vrtlog koji je snegom zatrpao velike delove Severne Amerike, razorili su brojne domove.

Glavni životni prostor se nalazi na drugom spratu kuće, a pristupa mu se preko jakih čeličnih stepenica izrađenih od savijenih ploča.

Sprat sadrži kupatilo, kuhinju i trpezariju, glavnu spavaću sobu i spavaću sobu u potkrovlju u koju se stiže merdevinama.

Dekor je izrazito industrijski i ne zahteva mnogo održavanja, a staklo, drvo i beton najviše dominiraju u enterijeru.

Arhitekte biroa "Designs Northwest Architects" su, ipak, nastojale da dodaju toplinu u glavnim životnim oblastima uz upotrebu kedrovine i obiljem prozora koji obezbeđuju dovoljno prirodnog svetla.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи