Читај ми!

Mašina koja zaviruje u „srž“ kosmosa

Čuveni „Habl“ dobija zamenu – u pitanju je projekat vredan osam milijardi dolara, svemirski teleskop „Džejms Veb“, koji bi trebalo da bude lansiran 2018. godine. Uz pomoć primarnog ogledala ova mašina će moći da zaviri još dublje u kosmos i da odgovori na brojna pitanja o formiranju prvih galaksija.

Svemirski teleskop „Džejms Veb“ trebalo bi da bude lansiran 2018. godine, da bismo kroz njega pogledali još dublje u kosmos nego što je to do sada mogao teleskop „Habl“, piše Dejli mejl.

Za mnoge od nas „Habl“ je sinonim za svemir. Lansiran je 1990. godine i trenutno orbitira oko Zemlje na udaljenosti od 570 kilometara, a slike udaljenih galaksija koje je zabeležio dale su ljudima uvid u svet koji postoji van naše planete.

Međutim, „Habl“ sada dobija zamenu - u pitanju je projekat vredan osam milijardi dolara sa primarnim ogledalom (glavna komponenta koja dozvoljava teleskopu da „gleda“) koje je sedam puta veće od onog koje se nalazi u „Hablu“. Ono će novom teleskopu dozvoliti da još dublje zaviri u svemir, gledajući u prošlost ne bismo li dobili uvid u formiranje nekih od prvih galaksija.

Planiranje svemirskog teleskopa „Džejms Veb“ započeto je 1996. godine, a njegovo lansiranje se očekuje tokom 2018. godine, a inženjeri su upravo završili i isporučili 18 heksagonalnih ogledala koja će biti spojena kako bi se završilo primarno ogledalo na teleskopu.

Pored ogledala, teleskop će posedovati i brojne infracrvene instrumente, koji će mu omogućiti da dođe do novih otkrića u vezi sa prirodom svemira.

Veb teleskop će takođe biti znatno udaljeniji od Zemlje nego što je to „Habl“, 1.5 miliona kilometara, i posedovaće posebnu zaštitu od Sunca, koja će reflektovati vrelinu, kao i infracrvene zrake.

Ovo će omogućiti da instrumenti na teleskopu budu mirni kako bi dobili šansu da zavire znatno dalje u kosmos, nego što je to ranije bilo moguće.

Naučnici se nadaju da će biti u prilici da vide neke od prvih zvezda formiranih u svemiru gledajući u prošlost i do 100 miliona godina posle Velikog praska.

Do trenutka kada to svetlo stigne do „Veba“, ono će proputovati 13,5 milijardi godina.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво