Читај ми!

Izum Piroćanca štedi 50 odsto goriva!

Jovica Pešić iz Pirota je napravio uređaj koji omogućava uštedu goriva u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i do 50 odsto, a uz to smanjuje i emisiju štetnih gasova. Njegov izum je prošao brojna ispitivanja na Mašinskom fakultetu u Nišu, a rezultati su veoma ohrabrujući pa ga uskoro očekuje i serijska proizvodnja.

Piroćanac Jovica Pešić izumeo je uređaj koji omogućava uštedu goriva u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i do 50 odsto, a uz to, emisiju štetnih gasova, poput ugljen-monoksida smanjuje skoro tri puta u odnosu na klasične savremene motore, navodi Tanjug.

Kako je izjavio Jovica Pešić, kome ovo nije prvi pronalazak, uređaj je prošao brojna ispitivanja na Mašinskom fakultetu u Nišu čiji su rezultati veoma ohrabrujući, pa ga uskoro očekuje i serijska proizvodnja.

„Interesantno je da su rezultati ovog uređaja bolji na starijim motorima, koji se najviše i voze na našem području. Tako sam ugradnjom ovog uređaja na starom traktoru 'IMT' uspeo da ostvarim uštedu goriva od preko 50 odsto što je zaista izvanredan rezultat. Reaktor se ugrađuje u izduvni sistem motora. Sastavni deo je i posuda u koju se sipa destilovana voda koja je neophodna za rad reaktora, a ugrađuje se i sistem termootpornih creva i specijalni usisnik koji se montira u usisnu granu automobila“, kaže Pešić i dodaje da su rezultati takođe impresivni i kada je reč o emisiji štetnih gasova.

„Za vreme rada motora imate sijaset gasova koji nastaju, koji su zapaljivi, a ne koriste se za dobijanje energije u samom motoru. Ovaj uređaj potpomaže da i ti gasovi budu spaljeni u samom cilindru motora tako da na izduvu skoro da nema nikakvog dima. Prilikom ispitivanja na Mašinskom fakultetu u Nišu emisija ugljen-monoksida u motoru u kome je ugrađen reaktor od devet procenata, smanjena skoro tri puta na 3,14“, objašnjava Pešić, koji je završio Elektrotehničku školu u Nišu i studirao na Elektronskom fakultetu u Nišu.

Piroćanac Zoran Jovanović je pre tri meseca instalirao ovaj uređaj u svoj automobil „reno senik“.

„Prvu stvar koju sam primetio je da auto ima veću snagu. Potrošnja u gradskoj vožnji u Beogradu gde radim je oko 6,3 litara na 100 kilometara, a reč je o dizel motoru zapremine 1.900 kubika“, navodi Jovanovoć.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се