Читај ми!

Misterija nerešiva već 114 godina!

Neobična mašina koju su ronioci pre 114 godina pronašli u Egejskom moru, detaljno je istražena, ali i dalje predstavlja veliku misteriju za naučnike. Nastala je u staroj Grčkoj oko 150. godine, a što je najzanimljivije, takav mehanizam nije bilo moguće napraviti u narednih 15 vekova! Kao da smo u srednjovekovnoj Evropi otkrili funkcionalan „mercedes“, objasnio jedan od naučnika.

Neko ko je živeo u staroj Grčkoj oko 150. godine pre nove ere napravio je mehanizam koji, prema svemu što nauka zna, nije bilo moguće napraviti u narednih 15 vekova, piše Hafington post.

Pre 114 godina, ronioci su kod ostrva Antikitera u Egejskom moru pronašli ostatke rimskog broda, a na njemu najneobičniju mašinu ikada otkrivenu.

Bila je to gomila zupčanika, izuzetne izrade i složenosti, tada nepoznate svrhe.

Skoro 22 veka kasnije, pomoću detaljnog skeniranja otkrivena je sva kompleksnost ovog misterioznog predmeta. Ono što je otkriveno je zapanjilo naučnike.

„Ovo je kao da smo u srednjovekovnoj Evropi otkrili funkcionalan 'mercedes'“, napisao je jedan od stručnjaka sa Univerziteta u Njujorku.

Znalo se da mehanizam ima funkciju koja ima veze sa astronomijom, ali sva složenost i lepota otkriveni su posle detaljnih ispitivanja.

Prvo, mehanizam je fotografisan tehnikom koja otkriva sve natpise urezane u metal. Pomoću rendgenskih zraka napravljen je potpun trodimenzionalni model mehanizma, koji je otkrio sve interakcije zupčanika.

Kada je ispitivanje završeno, a rezultati objavljeni u časopisu Nejčer (Nature), rezultati su opisani kao „neverovatni“.

Koristeći samo genijalno osmišljeni sistem zupčanika, mehanizam je služio za predviđanje meseca, dana i sata u kojem će se desiti pomračenje Sunca, a uzimao je u obzir i prestupne godine.

Takođe, pomoću njega je bilo moguće predvideti tačne pozicije Sunca i Meseca u odnosu na Zodijak, a posedovao je i mehanizam koji je pokazivao Mesečeve faze, kao i pozicije planeta poznatih starim Grcima: Merkura, Venere, Marsa, Jupitera i Saturna.

Mehanizam nije bio samo naučno oruđe: Imao je i brojčanik koji je pokazivao datume velikih atletskih takmičenja, kao što je bila Olimpijada.

Genije koji je napravio ovaj uređaj, najbolje se „ogleda" u dizajnu dela aparata koji se bavi putanjom Meseca.

Naime, kreator je koristio epiciklične zupčanike, kako bi uračunao i imitirao nepravilnosti u kretanju Meseca kroz Zodijak, koje proističu iz njegove nepravilne orbite oko Zemlje.

Upotreba epicikličnih zupčanika i ceo koncept je nešto što jednostavno nije trebalo da postoji u vreme kad je mehanizam napravljen, slažu se naučnici.

Misterija povodom toga ko je napravio čudesni mehanizam je potpuna. Reči ugravirane na uređaju upućuju na njegovo korintsko poreklo, ili na neku od kolonija Korinćana (Sicilija, gde je živeo Arhimed, bila je jedna od ovih kolonija).

Jedna od teorija je da je Arhimed uradio originalni nacrt za mehanizam, a da su ga zatim pravili drugi majstori.

Ako je ovo tačno, pitanje koje se nameće glasi: Zašto nikad nije pronađeno ništa što bi makar podsećalo na mehanizam sa Antikitere.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво