Читај ми!

Odštampajte svoju hranu!

Na najvećem svetskom Sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu predstavljeni su tri-de štampači hrane, a posetioci su imali prilike da isprobaju gotove proizvode. Iako je ovo još daleko od sintetizera hrane u „Star treku“, izgleda da neće još dugo vremena proći dok stignemo do toga.

Ljubitelji Star treka znaju da su na svemirskim brodovima junaci serije za hranu dolazili u kantinu gde su prilazili kompjuteru i govorili šta da im sintetizuje, a gotova hrana ili napitak bi se stvarali u roku od nekoliko sekundi.

Nešto približno tome moglo se videti danas na Sajmu elektroniku (CES) u Las Vegasu. Predstavljeni su tri-de štampači hrane, a posetioci su imali priliku da isprobaju izštampanu čokoladu.

„Prilično je dobrog ukusa“, izvestio je Bi-Bi-Sijev novinar Rori Silan Džouns.

Dve mašine, koje štampaju čokoladu i poslastice predstavila je kompanija „Tri-de sistems“, a u prodaji će se naći tokom godine. Štampači prave slatkiše tako što prvi stvaraju fini sloj šećera, a nakon toga ga premazuju vodom kako bi se stvrdnuo.

Ipak, neće biti za svačiji džep. Manja verzija koštaće 5.000 dolara, dok će za napredniju morati da se izdvoji dva puta više para.

Koliko se ozbiljno napreduje na ovom polju najbolje pokazuje činjenica da je NASA već izdovjila novac za razvoj tri-de štampača hrane koji bi mogli da se koriste u svemiru.

Star trek stižemo!

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво