Читај ми!

„Aleksandar Nevski“ spreman da brani Rusiju!

Druga po redu podmornica klase „borej“, „Aleksandar Nevski“, uspešno je završila trogodišnje testove i zvanično ušla u vojnu službu. Nova ratna mašina dugačka je 170 metara, može da zaroni na 450 metara dubine, kreće se brzinom do 54 kilometra na sat i nosi 16 balističkih raketa „bulava“.

Ruska mornarica dodala je u svoj arsenal još jedan adut, podmornicu Aleksandar Nevski. Druga po redu iz klase „borej“, pripada novoj generaciji podmornica koje će činiti kičmu ruske pomorske moći.

Svečana ceremonija uključivanja u službu održana je u brodogradilištu u Severodvinsku, a o važnosti nove ratne mašine dovoljno govori i prisustvo ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua.

„Zastava svetog Andreja koja je borbeni grb podmornice simbolizuje njenu spremnost da brani interese svoje zemlje na moru“, istakao je Šojgu.

Podmornica je od 2010. godine podvrgnuta rigoroznim testovima, a u septembru je završila je sve probe, uključujući i ispaljivanje interkontinentalnih balističkih raketa „bulava".

„Sproveli smo oko 14 morskih putovanja. Pokazala se veoma pouzdanom, a zadovoljni smo i njenom brzinom i manevarskim sposobnostima“, naveo je kapetan prve klase na podmornici Vasili Tankovid za Raša tudej.

„Aleksandar Nevski“ je druga podmornica klase „borej“ u ruskoj mornarici. Pre nje u januaru je u zvaničnu službu ušla „Jurij Dolgoruki“, nazvana po ruskom vladaru kojeg mnogi smatraju za osnivača Moskve.

U izgradnji su još dve podmornice klase „borej“, uključujući „Vladimira Monomaka“, koja je na testiranju, i „Knez Vladimir“, trenutno na suvom doku.

Planira se da osam ovih podmornica uđe u službu, a pet od njih, počev od „Kneza Vladimira“, bude unapređeno u verzije klase „borej“, koje mogu da nose 20 „bulava“ raketa, umesto 16 koliko originalne verzije imaju.

Podmornice klase „borej“ su 170 metara dugačke, mogu da zarone 450 metara, a pod vodom se kreću brzinom od 54 kilometra na sat. Osim balističkih raketa, ove ratne mašine su opremljene torpednim cevima kalibra 533 milimetara i „rpk-2 Vijuga“ protivpodmorničkim raketnim sistemima.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво